Народното събрание ще гласува поправките в Изборния кодекс

Народното събрание ще гласува поправките в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът днес ще гласува окончателно поправките в Изборния кодекс. С промените се въвежда задължително гласуване като поемане на граждански дълг, при което подалите бюлетини евентуално ще бъдат стимулирани от Министерския съвет, а неучаствалите във вота ще бъдат заличавани от избирателния списък, а след това ще възстановяват правото си със заявление пред администрацията.

За целта по предложение на Данаил Кирилов от ГЕРБ беше прието в бюлетината да има възможност за отбелязване "Не подкрепям никого". Така се дава възможност на избирателите, които вече ще са задължени да гласуват, но не искат да дадат вота си за някого, да имат опция.

След спор в комисията се реши тези гласове ще се броят за действителни гласове, а по този начин колкото повече хора изберат тази опция, толкова повече ще се увеличи необходимият брой гласове за преминаване на 4-процентната бариера за влизане в парламента, която се определя от броя действителни гласове. Така партиите с по-голям брой получени гласове ще влязат в Народното събрание, а формациите и коалициите с по-малка подкрепа ще останат под нея. С по-големия брой действителни бюлетини по-малко партии ще прескочат и бариерата от 1%, над която се получава партийна субсидия.

Прие се и разделянето на провеждането референдум, иницииран от граждани, от провеждането на избори в същата година.По досегашните правила, приети по предложение на ГЕРБ, когато има обществено обсъждане и вот в една и съща година те се провеждат заедно. Най-вероятно целта сега е референдумът, иницииран от телевизионното предаване на Би Ти Ви "Шоуто на Слави", да не се проведе заедно с президентските избори наесен, а отделно по-рано през годината.

Прие се и експериментално електронно гласуване на три поредни вота, включително референдуми, след 1 януари 2018 г. Дотогава ЦИК ще проведе три симулации на дистанционно електронно гласуване, при които се гласува за измислени партии, коалиции или кандидати. Резултатите от пробното електронно гласуване няма да се зачитат при крайните резултати. Ако то е успешно, ще бъде въведено от Народното събрание.

Запазва се ръчното броене на бюлетините, заради което се стигна до хаос при обработването на изборните протоколи в "Арена армеец" на местните избори през 2015 г. Същевременно се увеличи броят на членовете на столичната общинска избирателна комисия от 19 на 39. В общинските комисии във Варна и Пловдив членовете ще станат от 10 и на 27. Малкият брой членове в досегашния кодекс също беше изтъквано от експерти като причина за хаоса в "Арена армеец".

Причината за предложението на ДБГ бяха множеството грешки на секционните избирателни комисии на предходни избори. На местните избори през 2015 г. се стигна до тридневно затваряне на членове на комисиите в "Арена Армеец", без право да напускат залата. В социалните мрежи бяха коментирани множество протоколи с много грешки, а пред медиите членове на комисиите коментираха, че на втория ден под ключ са били склонни всичко да редактират само за да ги пуснат да се приберат по домовете си.

#Народно събрание #Изборен кодекс #гласове #референдум #местни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници