Джон Кери: Американските военни са имали право да свалят руските самолети над Балтийско море

Джон Кери: Американските военни са имали право да свалят руските самолети над Балтийско море
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американските военни са имали право да свалят руските самолети, които са прелетели ниско над американския боен кораб в Балтийско море. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, предаде ВВС, цитиран от Фокус.

В понеделник два руски самолета са прелетели на метри от кораба в Балтийско море.
Руското министерство на отбраната заяви, че самолетите Су-24 „са се отдалечили в съответствие с всички мерки за сигурност“, след като са извършили наблюдателен полет над кораба „Доналд Кук“.
От своя страна Кери разкритикува маневрите. „Осъждаме подобно поведение. Това е безразсъдно, провокативно и опасно. Самолетът можеше да бъде свален в съответствие с правилата за използване на въоръжена сила“, посочил е Кери.
Той е добавил, че САЩ „няма да бъдат притеснявани в международни води“ и това послание е било предадено на Русия.

Всички полети на самолетите на руските Военно-космически сили (ВКС) се изпълняват в съответствие с международните норми, каза ден по=рано говорителят на Министерство на отбраната (МО) на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Така той коментира информацията за опасни действия на руската авиация над Балтийско море.

„Всички полети на самолетите на руските ВКС се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води“, каза той.

"На 13 април екипажи на самолети "Су-24" на въздушно-космическите сили на Русия са извършили планови учебно-тренировъчни полети над международни води в Балтийско море. Маршрутът на полетите на руските самолети е минавал през район, където се е намирал ескадреният миноносец на военноморските сили на САЩ "Доналд Кук", на около 70 км от руска военноморска база. След като са забелязали кораба в зоната на видимост, руските пилоти са се отдалечили от него съобразно всички мерки за безопасност", казза Конашенков, цитиран и от ТАСС.

Още ден по-рано анонимен източник от американското министерство на отбраната се оплака през световните агенции, че руски военни самолети са извършили серия „агресивни“ полети над американски боен кораб в международни води в Балтийско море. 

#руски самолети #Джон Кери #международни води #Министерство на отбраната #Балтийско море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници