Станишев: За две години - 9 млрд. лв. заеми, всеки може да управлява така

Станишев: За две години - 9 млрд. лв. заеми, всеки може да управлява така
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващите заложиха рамка за 16 млрд. лв. заеми и за по-малко от две години 9 млрд. лв. вече са изтеглени. "Всеки може да управлява така – за сметка на бъдещето", коментира пред Би Ти Ви бившият лидер на БСП, сега евродепутат и председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

Наблюдава се парадокс, защото в същото време се казва, че държавата е събрала рекордно много пари, посочи Станишев и припомни, че заради заема от 1 млрд. лв. на правителството на Пламен Орешарски имаше протести. "Щяха да подпалят парламента. Къде е сега гражданското общество?", запита евродепутатът.

"България е в безвремие, липса на движение напред. Все едно сме в блато, което засмуква всичко. Хората не усещат никаква посока и това е голям проблем", каза Станишев.

"Виждам много приказки за реформи, много малко реформи и още по-малко умни реформи", оцени управлението той.

В здравеопазването цари пълен хаос, даде пример Станишев. Проблемът според него е, че се ограничава публичното в подкрепа на частното. Когато напускал министър-председателския пост, парите за частни болници са били 14% от бюджета за болници, а сега този процент е над 30%.

За реформата в МВР мнението му е, че полицаите трябва да са добре мотивирани, за да си вършат работата добре. "Орязването не е реформа, а пестене и то от качеството на обществената услуга", коментира Станишев.

В момента политиката е подменена с разправии в коалицията. "Съчетаемостта на тези партии е много трудна", смята бившият лидер на левицата. Подходът на ГЕРБ според него е бил погрешен – "ако искаш устойчива коалиция, трябва да преговаряш, а не да предложиш план от 18 точки и да избереш партньор по това кой ги приема".

Когато направил коалицията на БСП с ДПС, Станишев е имал първостепенна задача да не допусне втори мандат на ГЕРБ, обясни той: "Първото управление на ГЕРБ беше репресивно, цялата политика се свеждаше до орязване. Това е политика на десните в цяла Европа и е неприемливо за всяка лява политика, затова искахме да не се допусне втори мандат на ГЕРБ".

ДСБ по думите му не може да се нарече опозиция - "това е лицемерие".

 

 

#Сергей Станишев #БСП #ПЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници