Половината от световното природно наследство е застрашено от глобалното затопляне

Половината от световното природно наследство е застрашено от глобалното затопляне
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Индустриалните дейности като минното дело и масовата сеч заплашват почти половината от обектите на световното природно наследство – от Големия бариерен риф в Австралия до Мачу Пикчу в Перу, съобщи Световният фонд за дивата природа (WWF), предаде "Ройтерс".

Организацията призовава компаниите да се отзоват на призивите на ООН всички обекти на световното културно и природно наследство да бъдат обявенит за забранена зона за извличане на нефт и газ, минно дело, "неустойчиво" добиване на дървен материал и риболов в промишлени количества.

114 от общо 229 обекта, попаднали в списъка на ЮНЕСКО заради уникалната си природа или заради комбинацията от природа и култура, са заплашени заради промишлените дейности, сочи докладът на (WWF) и базираната в САЩ консултантска фирма Dalberg Global Development Advisors.

"Опитваме се да повишим чувствителността към проблема. Не сме врагове на развитието и прогреса, а на зле планираното развитие", обясни пред "Ройтерс" изпълнителният директор на WWF Марко Ламбертини.

Данните на организацията са далеч по-стряскащи от официално обявените от ЮНЕСКО за "застрашени" 18 обекта. Така например в списъка със застрашени места на WWF са попаднали Големият бариерен риф и Мачу Пикчу, които според ЮНЕСКО все още не са заплашени от човешката дейност. Други такива обекти са Галапагоските острови край Еквадор, вулканите на остров Камчатка в Русия или националният парк "Евърглейдс" в САЩ. От тях само "Евърглейдс" попада в списъка на ЮНЕСКО със застрашени места.

Много малко са компаниите, последвали призивите на ООН за обявяване на забранени за индустриалната дейност зони. Така например Международният съвет на минното дело и металургията, който обединява редица големи предприятия в областта, през 2003 г. се съгласи да не оперира в обявените от ЮНЕСКО обекти на световното природно наследство. Някои петролни компании като "Тотал" и "Шел" също поеха подобни ангажименти.

Според Ламбертини икономическите ползи от опазването на природата често се неглижират, макар да създават работни места – като например екотуризмът, приходите от който се оценяват на милиарди долари.

#глобалното затопляне #масова сеч #ЮНЕСКО #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници