Призракът на Осама всява страх от атентати с импланти

Призракът на Осама всява страх от атентати с импланти
Саудитският екстремист беше убит при специална операция на американските служби на 2 май 2011 г. в град Аботабат в Пакистан. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Мерките за сигурност на летищата във Великобритания, някои европейски държави и няколко страни от Близкия изток за полетите към САЩ бяха затегнати в призрачната сянка на Осама бин Ладен.

Специалните служби на САЩ и ЕС са в повишено готовност заради годишнината от ликвидирането на „терорист № 1 в света", основателят на мрежата „Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Саудитският екстремист беше убит при специална операция на американските служби на 2 май 2011 г. в град Аботабат в Пакистан.

Американската телевизия „Ей Би Си", цитирана от бТВ, се позовава на собствен източник, според който службите в САЩ и ЕС се опасяват, че членове на „Ал Кайда" могат да организират терористични нападения на самолетни полети, използвайки силиконови или органни импланти.

Пред телевизията експертът по козметична хирургия Марк Мелроуз обяснява, че за хирурзи с неговата подготовка не би представлявало голямо затруднение да имплантира взривно устройство в гръдни протези или направо в гръдния кош, между вътрешните органи.

„Ей Би Си" припомня, че експерти по борбата с тероризма предупреждават от известно време, че различни клонове на „Ал Кайда" притежават необходимите средства и експертиза да изготвят взривни устройства, които могат да се скрият в човешкото тяло, като по този начин терористите ще избягват метало-детекторите на летищата.

Официално американските специални служби не са съобщавали за риск от терористично нападение на територията на САЩ.

В коментар по повод годишната от ликвидирането на Осама бин Ладен британският ежедневник „Индипендънт" също обръща внимание на засилващото се присъствие на „Ал Кайда", въпреки смъртта на нейния основател.

Дори събитията от Арабската пролет, при които обединени интелектуалци, студенти и умерени фундаменталисти, свалиха управляващите ги полицейски режими не попречиха на „Ал Кайда" да се закрепи на старите си позиции, коментира изданието.

Защото „Ал Кайда" винаги е била малцинство и никога не се е готвила да се кандидатира на избори. Затова и няма да загуби методите си за пропаганда, защото те винаги са били неконвенционални, допълва „Индипендънт".

#Осама Бин Ладен #„Ал Кайда" #импланти #тероризъм #Великобритания #САЩ #полет #летище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници