Край Варна е забелязано ято бели щъркели

Край Варна е забелязано ято бели щъркели
A A+ A++ A

С идването на пролетта край Варна пристигна ято бели щъркели. Белият щъркел е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието.

Според народните вярвания той е свещена птица и носи щастие и късмет на дома, където гнезди. Щъркелът е единствената едра птица, която обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова той е един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която обитаваме и ние хората.

Щъркелът се среща там, където има достатъчно чисти води, стари дървета и земеделие с малко пестициди. От 1930 г. насам веднъж на 10 г. се провежда едновременно преброяване на гнездата на белия щъркел във всички европейски страни. България се включва в това преброяване през 70-те.

Последните три преброявания се координират от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), създадено през 1988 г. Организират се десетки екипи, които обикалят цялата страна и преброяват всички щъркелови гнезда и птиците в тях. Това включва обхождане на 253 града и над 5000 села или общо 38 000 км. Преброяването на белия щъркел е най-мащабната кампания в България, свързана с природата.

#щъркел #пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници