Сирийските кюрди отричат, че искат да се отделят от Дамаск

Сирийските кюрди отричат, че искат да се отделят от Дамаск
БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийските кюрди, провъзгласили създаването на свой район, отхвърлиха обвиненията, че искат да се отцепят от Сирия, предаде ТАСС.

„Кюрдите нямат никакви сепаратистки намерения в Сирия и тяхната територия е част от географското пространство на Сирийската Арабска република“, заяви пред телевизия „Ал Маядин“ представителят на Западен Кюрдистан Идрид Наасан, който оглавява дирекцията по международните въпроси.

По-рано днес около 30 политически партии провъзгласиха в град Румейлан създаването на регионална федерална администрация в северна Сирия – Северен федерален район (СФР). Във форума участват 200 делегати, представляващи кюрдите, арабите, асирийците, турмените, черкезите и арменци, които живеят в северните и североизточните части на Сирия.

Но Идрид Наасан парира обвиненията: „Северният федерален район ще остане неотменима част от Сирия и ще бъде образец на децентрализирана плуралистична демократична система“, увери той. По думите му „кюрдите ще влязат в правителството, което ще бъде създадено в резултата на междусирийските преговори в Женева“.

 

#Сирия #кюрди #федерализация #политически партии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници