"Ислямска държава" има 5 хил. бойци в Либия

"Ислямска държава" има 5 хил. бойци в Либия
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ислямска държава" има 5000 бойци в Либия, заяви пред италианския Сенат външният министър Паоло Джентилони.

"Те се намират предимно около района на град Сирт, но оттам имат възможността да проведат опасни набези в съседни страни", каза Джентилони, цитиран от електронното издание "Локал". Засега това е най-високата оценка на броя на джихадисти от терористичната групировка, намиращи се на територията на държавата.

Миналата седмица Италия изпрати 50 души от спецчастите си да се присъединят към вече действащите сили от САЩ, Великобритания и Франция, които се занимават с разузнавателни мисии. Рим позволи на Вашингтон да провежда и удари с безпилотни самолети в Либия от въздушната база в Сицилия.

Джентилони заяви, че страната няма планове за по-сериозни действия освен евентуалното разполагане на мироопазваща мисия. Това може да се стане само с разрешението на правителство на националното обединение, което има правомощията да поиска външна намеса.

Макар че под егидата на ООН през януари бе сключено споразумение за съставянето на национален кабинет, няма изгледи това да се осъществи скоро.

Либия е разделена на две и има два парламента и правителства, враждуващи помежду си от лятото на 2014 г., а междувременно "Ислямска държава" засили присъствието си в северноафриканската държава. Едните се намират в столицата Триполи, а другите - в източния град Тобрук. Кабинетът в Тобрук е международно признат. Много членове и от двете фракции не подкрепят споразумението. Не е ясно и как точно кабинетът ще установи власт над Либия.

Властите в съседен Тунис обвиниха джихадистката групировка за атаката срещу военни сгради и постовете на полицията и националната гвардия в граничния град Бен Гердан, проведена в началото на седмица. Над 50 души загинаха по време на нападението. Повечето от ислямистите, участвали в атаката, са били тунизийци и вече са били в града преди началото ѝ, заяви правителствен говорител, цитиран от агенция "Ройтерс".

Великобритания и Германия решиха да изпратят свои военни съветници в Тунис, за да помогнат за сдържането на "Ислямска държава" и опазването на границата между двете държави. Наскоро тунизийските власти изградиха 200-километрова ограда по границата с Либия с цел да спрат влизането на джихадисти. Европейски и американски военни ще съветват армията как да подобри електронното си наблюдение.

 

#Ислямска държава #Либия #Тунис #Триполи #Тобрук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници