В Либия е страшно: Подивели от скръб опожариха дома на кмета на Дерна, властите не пускат ООН и спират нета

В Либия е страшно: Подивели от скръб опожариха дома на кмета на Дерна, властите не пускат ООН и спират нета
A A+ A++ A

Обзети от скръб и гняв либийци подпалиха дома на кмета на град Дерна. Стотиците протестиращи настояват за отговор за причините за катастрофалното наводнение, отнесло живота на хиляди хора, оставило десетки хиляди без дом.

В понеделник вечерта хората се събраха в емблематичната джамия Сахаба в града, като много от тях скандираха за уволнение на висши служители в правителството на Източна Либия.

След свалянето и убийството на на полк. Муамар Кадафи с подкрепата на САЩ през 2011 г. страната се управлява от две враждуващи помежду си правителства. В Триполи, на запад, е международно признатото.

Целият градски съвет на Дерна вече е уволнен.

В рамките на репресиите срещу медиите беше спрян достъпът до интернет и телефони, а на журналистите беше наредено да напуснат.

Повече от 10 000 души официално са в неизвестност, след като два стари язовира в лошо състояние се скъсаха и наводниха града след необичайно голямо количество валеж, изсипано от бурята Даниел. Данните за броя на загиналите се различават значително, но ООН твърди, че е потвърдила смъртта на близо 4 000 души. Червеният полумесец твърди, че са над 11 хил.

ООН съобщава, че на един от екипите ѝ е било отказано разрешение да влезе в Дерна.

"Можем да потвърдим, че екипите за издирване и спасяване, екипите за спешна медицинска помощ и колегите от ООН, които вече са в Дерна, продължават да работят", заяви във вторник пред агенция Ройтерс Наджва Меки от хуманитарния орган на ООН OCHA.

"Въпреки това екип на ООН трябваше да пътува от Бенгази до Дерна днес, но не получи разрешение да продължи", добави тя.

Домът на кмета на Дерна, Абдулменам ал-Гаити, се превърна в централна точка за гнева на хората. Жителите казват, че не са били достатъчно предупредени от длъжностните лица, които според тях трябва да са знаели, че предстоят огромни валежи. Те твърдят, че също така са получили предупреждение да останат вкъщи, вместо да им бъде казано да се евакуират, въпреки че официалните лица отричат това.

#Либия #наводнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници