Президентът Първанов видя опит за политическо инженерство от страна на Турция

Президентът Първанов видя опит за политическо инженерство от страна на Турция
A A+ A++ A

Има политическо инженерство от страна на Турция. Това заяви пред бТВ Георги Първанов, лидер на ПП АБВ и президент на България в периода (2002-2012).

По отношение на временната парламентарна комисия, която трябва да реши дали има намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на страната ни, той припомни, че АБВ са гласували „против" създаването на Комисия. „Изразихме своето несъгласие с този подход. Това е тежък обществен дебат, който може да ни създаде допълнително напрежение със съседите и по-далечни държави. Подходът беше в разрез с дипломацията и националния интерес", заяви той.

„Има натиск относно формирането на новата политическа формация. Има някакво политическо инженерство от страна на нашите съседи. Като добавим и ползването на вероизповеданията като лост е твърде рисково за нашите отношения", обясни Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и новата партия на Лютви Местан. „Не приемаме с възторг една такава формация, защото първите ѝ стъпки бяха свързани с Турското посолство, заявките бяха много категорично, а и виждаме говорителите на тази формация, които имат твърдо отношение, което може да провокира допълнително етническо напрежение", уточни той.

Дали Москва се намесва в нашата политика е другата тема, която коментира Първанов. „Те са в правото си за една такава реакция. Нека да се проверят всички видове договори – не първите договори, а последващите, но това не е проблем на Москва, а на българската страна", уточни той във връзка с проектирането на големите енергийни проекти, които някой може да каже, че са намеса.

 

#Турция #Георги Първанов #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници