МОСВ: Изпълняваме изискванията за боклука до месец

МОСВ: Изпълняваме изискванията за боклука до месец
С Решение от 8 юли 2011 г. проектът на Закон за управление на отпадъците е одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание на 11 юли 2011 г., припомнят от МОСВ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Законът за управление на отпадъците ще бъде приет от парламента в рамките на 1 месец и Европейската комисия ще бъде незабавно уведомена, обещаха от Министерството на околната среда и водите.

С това задължението на страната ще бъде изпълнено, след което се очаква Съда на Европейския съюз да прекрати наказателното производство срещу България да бъде преустановено, съобщиха още от министерството по повод решението на Европейската комисия да започне съдебна процедура срещу България, Унгария, Полша и Словакия.

Четирите държави не са спазили срока за транспониране на Рамковата директива за отпадъците в национално законодателство до декември 2010 г.

Санкциите представляват дневни глоби, които започват да текат от датата на съдебното решение до момента на прилагане на директивата.

Ако не изпълни исканията на Брюксел, България ще трябва да плаща по 15 220 евро на ден до момента, в който изпълни изискванията на ЕС.

В момента приключва приемането на законопроекта за управление на отпадъците на второ четене в Комисията по околна среда на НС и предстои гласуването му на второ четене в пленарна зала, подчертвават от МОСВ.

По препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник Европейската комисия иска от Съда да наложи финансови санкции на четирите държави.

„Така взетото решение се отнася единствено до въвеждане на Рамковата директива за отпадъците в националното ни законодателство чрез нов Закон за управление на отпадъците и по никакъв начин не се отнася към прилагането на законодателството в областта на управление на отпадъците," подчертават от ведомството на Нона Караджова.

От екоминистерството припомнят, че проектът на изцяло нов Закон за управление на отпадъците (ЗУО), с който се въвеждат изискванията на Директива 2008/98/ЕО, е публикуван на интернет страницата на Министерство на околната среда и водите през април 2011 г.

С Решение от 8 юли 2011 г. проектът на Закон за управление на отпадъците е одобрен от Министерския съвет и внесен в Народното събрание на 11 юли 2011 г.

От министерството оправдават закъснението в приемането на закона с регламентирането на начините, по които да се преодолеят проблеми като ражбите и нерегламентираната търговия с черни и цветни метали.

#Закон за управление на отпадъците #България #отпадъци #боклук #Европейска комисия #ЕК #Унгария #Полша #Словакия #глоба #Янез Поточник #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници