Язовирите не са поддържани, пролетта ще има наводнения, заяви Корнелия Нинива

Язовирите не са поддържани, пролетта ще има наводнения, заяви Корнелия Нинива
A A+ A++ A

БСП обвини управляващите, че не просто са некадърни, а са престъпници. Обвинението дойде от депутата от левицата Корнелия Нинова, а причината стана поддръжката на язовирите.

Нинова цитира думи на премиера от стенограма на правителствено заседание от края на 2014 година „Абсолютно никакво време няма. Зимата си върви, наводненията си вървят, а както се очакват и снеговалежи, ще видите напролет какво ще стане". На същото заседание Борисов казал и „Веднъж бедствие, втори път бедствие, не вземем ли мерки, това си е престъпление".

„Господин министър-председател, Вие извършвате престъпление в продължение на една година - от декември 2014 до януари 2016 година", обърна се Нинова към премиера. Върховната административна прокуратура излезе с доклад от 26 ноември 2015-а или година след изречените думи от министър-председателя, напомни Нинова.

В доклада констатациите са, че при контролна проверка е установено, че 90 на сто от обектите, включени за проверка като потенциално опасни през 2014 година, до ден-днешен са потенциално опасни и това води прокурорите до извода, че дадените предписания за отстраняване на нарушенията не са изпълнени. Не се осъществява техническа поддръжка и ремонт на язовирите, каза Нинова и допълни, че „това вече не е некадърност, а умишлено престъпление".

"90 % от опасните язовири през 2014-а продължават да бъдат към момента опасни, е констатацията на Върховна административна прокуратура. Нашият страх е, че при този обилен снеговалеж, след няколко месеца, като започне топенето, ще потопим отново България под вода", добави Нинова.

Окръжната прокуратура в Смолян е установила, че не е извършена нито една проверка за една година, не е наложено нито едно наказание и не е направено нито едно предписание, обясни още Нинова.

Въпреки това правителството осигури 6 милиона лева за контрол на язовирните стени. Със средствата Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще изпълнява възложените й в края на миналата година контролни функции по изпълнение на мерките за поддържане на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние, осигуряване на безопасната им експлоатация или по ликвидирането им.

Щатната численост на агенцията беше увеличена със 120 души.

#БСП #Корнелия Нинова #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници