МАЕ: Цените на петрола ще паднат още през 2016 г.

МАЕ: Цените на петрола ще паднат още през 2016 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на петрола се очаква да паднат още повече през тази година, като предлагането значително надвишава търсенето.

Иран се завърна на пазара, компенсирайки всички намаления на производството от други страни. Това съобщиха от Международната агенция по енергетика в месечния си доклад за състоянието на петролния пазар.

„Освен ако нещо не се промени, пазарът на петрол може да се удави в прекомерно производство,'' прогнозира МАЕ. ''Категорично да. Цената може да падне още“, се посочва в текста.

Иран ще получи 32 млрд. долара размразени активи, след като санкциите срещу страната бяха вдигнати. Веднага след това страната увеличи добива си с 500 000 барела на ден.

През тази седмица цените на черното злато достигнаха невиждани през последните 12 години спадове, като в момента един барел се търгува за по-малко от 29 долара.

Завръщането на Иран на пазара е една от основните причини за продължаващото намаляване на цените, но до голяма степен все още не е отчетено напълно като фактор, предупреждава МАЕ. Според организацията Техеран се изправя пред „значителното предизвикателство“ да намери купувачи, които биха искали да вземат още петрол на вече пренаситения пазар. 

#барела #петрол #цени #спад #Иран #санкции #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници