Мая Манолова: ''Топлофикация'' се обогатява на гърба на бедните граждани

Мая Манолова: ''Топлофикация'' се обогатява на гърба на бедните граждани
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

''За миналата година само столичната „Топлофикация” е завела 15 000 дела срещу длъжници в Софийския районен съд. При започнато производство на потребителя се начислява 300 лева такса за юрисконсулт, последвани от още 350 лева за съдебен изпълнител. Така „Топлофикация” е поискала от потребителите си 9 750 000 лева за услуга, която не предоставя,'' съобщи омбудсманът Мая Манолова в интервю за bTV.

Тя беше категорична в оценката си за тази практика, заради която възрастни хора се принуждават да продадат жилището си: „Неоснователно обогатяване на гърба на бедните български граждани”.

„Топлофикация” да бъде озаптена”, заяви Манолова. По думите й дружествата са си създали практика да не информират клиентите си за текущи задължения, за да може да бъде образувано производство.

Тя обяви, че в края на месеца организира кръгла маса по проблемите на „Топлофикация”, в която ще се обсъждат и неясните фактури, както и спорната такса сградна инсталация, „която, освен че е на ръба на европейската директива, се създава и впечатлението, че представлява прекалено висок дял в сметката”.

Мая Манолова разказа за сигнал от гражданин, на когото „Топлофикация” дължала 113 лева. Неговата сметка била 38 лева и вместо да извърши прихващане, дружеството начислило такси за юрисконсулт и съдебен изпълнител. „Отношението на „Топлофикация” е надменно, пренебрежително и в разрез с добрите нрави”, пише гражданинът.

Цените на винетките

Мая Манолова коментира, че поскъпването на винетките ще ощети най-силно живеещите в малки населени места, на които им се налага да пътуват до областния център за различни административни услуги.

Според Манолова, най-справедливо ще е да се въведе еднодневна винетка. За да не се оскъпява излишно, тя предложи разрешението за 24-часово ползване на пътищата в страната да се плаща с SMS.

Убийството във Враца

„Във Враца, освен чудовищното престъпление, виждаме и как човещината е заспала в момента, в който двамата биячи са го пребили до смърт”, коментира тя.

По думите й човекът вече реагира само когато е лично засегнат и тази „дрямка” може да бъде прекратена само с нещо драстично като убийството в северозападния град.

#потребители #винетки #Софийския районен съд #Враца #топлофикация #омбудсман #Мая Манолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници