Казусът с "Овергаз" беше заговор срещу правителството, обяви премиерът Борисов

Казусът с "Овергаз" беше заговор срещу правителството, обяви премиерът Борисов
A A+ A++ A

Казусът с "Овергаз" в края на миналата година беше определен от министър председателя Бойко Борисов като заговор срещу правителството. В интервю по бТВ премиерът обясни, че проблемът с доставките за над 55 000 абонати щеше да остави без топло около 200 000 битови потребители и без енергия редица фирми,  при което голяма част от тях щяха да преминат на ток и това е можело да доведе до срив на цялата електроенергийна мрежа в страната и масови протести срещу кабинета. Той обвини "Овергаз" в наглост, но подчерта, че отношенията му със собственика Сашо Дончев до момента са колегиални в рамките на деловите контакти между бизнеса и правителството.

Ако за някого е нормално в 18:30 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост.

"Овергаз" поиска държавната "Булгаргаз" да поеме снабдяването със синьо гориво на клиентите ѝ, след като беше заплашена със спиране на руските доставки. От фирмата коментираха, че има план за отнемането на бизнеса ѝ.
"Газпром" ни предупредиха през БЕХ и "Булгаргаз", че един от основните ни дистрибутори, захранващ домакинствата, не прави заявки, обясни министър-председателят.

Русия и "Газпром" нямат абсолютно никаква вина, декларира премиерът. Той отрече внушенията от страна на "Овергаз", че някой иска да отнеме бизнеса на компанията и подчерта, че той е знаел за кризата няколко дни преди това.

"Аз им пожелавам успех! Да си се договорят и да си продължат от февруари нататък. Въпросът е, защо те ни поставиха до стената, на 31-ви в 8 часа вечерта, да пишем договори? Техните карикатурки и приказки… Ще се въздържа, не ми е на нивото да ги коментирам. Те дойдоха да молят да го направим това. Те, не ние! Поне до този момент аз считам, че с господин Дончев сме в много нормални, дори повече от колегиални отношения и просто не им прави чест… всяка фирма може да има проблем, просто трябваше няколко дни по-рано да кажат", коментира премиерът.

Той изказа предположение, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците. Дали хората ще се сетят за "Овергаз" или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене.

Вторият вариант е по спешност да се използва руският транзит извън квотата, на която имаме право – а това означава с 10% по-висока цена на руския газ за България.

Борисов отбеляза, че в Санкт Петербург проявили разбиране за "черезвичайната" ситуация.



.

#газ #Овергаз #Газпром

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници