Станишев: Няма да водя война с Първанов

Станишев: Няма да водя война с Първанов
На 21 април двамата кандидати за лидер на партията за първи път се срещнаха открито на партийно събитие и дори публично си стиснаха ръцете и седнаха един до друг. Снимка: Sofia Photo Agency, Архив
A A+ A++ A

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев заяви, че никога не е водил и няма намерение да води войни със свои съпартийци, в това число и с бившия държавен глава Георги Първанов.

„Аз нямам амбицията просто да седя на стола на председателя на БСП“, каза Станишев, след като взе участие в отчетно-изборната конференция на партийната организация в столичния район „Красно село“, предаде БГНЕС.

„Аз имам амбицията да продължим промяната, да излезем с ясна политика и ангажименти, да бъдем силата, която отхвърля порочния модел на ГЕРБ и която печели доверие и работи за гражданите и за измъкване на България от сегашната тиня. Трябва на всички да е ясно, че наследството на ГЕРБ ще бъде опустошително, ще трябва огромна мобилизация за извличане на България от кризата“, допълни Станишев.

„Аз никога не съм водил и нямам намерение да водя войни със свои съпартийци, в това число и с президента Георги Първанов. Важното е да има ясна политика, формулирана на конгреса на партията“, посочи той близо месец преди най-големия форум на БСП, на който ще се обсъждат и двете кандидатури за председател на партията.

„Има очевидно разминавания във виждането ни за съдържанието на политиката, на организационните проблеми, които трябва да се решават в партията, но това не е драматично. В една партия трябва да има дебати, но важното е те да бъдат коректни, да бъдат взаимно уважителни и да усилват БСП като партия и като алтернатива на ГЕРБ“, подчерта Станишев.

От последните месеци и двамата кандидати за лидер на партията интензивно участват в партийни срещи и конференции в цялата страна, но едва в събота те за първи път се срещнаха открито на партийно събитие и дори публично си стиснаха ръцете и седнаха един до друг на първия ред в залата, в която се провежда конференцията.

Пред Първанов и делегатите на конференцията Станишев разви темите за наследството на ГЕРБ и стъпките, които партията трябва да предприеме до следващите парламентарни избори.

„Време е да говорим за наследството на ГЕРБ, защото то ще бъде изключително тежко“, заяви той.

„След конгреса имаме нужда от незабавно формиране на ръководство и постоянно действащ изборен център, областни предизборни щабове. В процес на разработване е система за цялостно обучаване на изборния екип. Нужни са ни 20 000 – 30 000 души, подготвени за истинска политическа битка“, каза още Станишев.

По думите му следващите избори ще бъдат съдбовни. Управление на ГЕРБ още 4 години би било трагедия, убеден е лидерът на БСП.

„Партията трябва да излезе от конгреса с ясна политика и конкретни ангажименти, за които да е ясно, че това са нашите червени линии, от които няма да отстъпваме в името на властта. Днес хората трябва предварително да знаят какво да очакват от нас и от кое няма да отстъпим при никакви условия“, отбеляза Станишев.

Според него партията трябва да положи много повече и по-сериозни усилия за младежката си политика.

„Искам да предпазя младите хора в БСП да не се затварят и се радвам, че като цяло подобни рискове се преодоляват. Понякога нашите младежи се концентрират в себе си, във второстепенните си проблеми, а те трябва да бъдат инструментът за печелене на влияние сред младите хора“, коментира той и призова младите симпатизанти на партията активно да участват в кампаниите на европейската левица в борбата срещу младежката безработица и срещу ACTA.

Има едно изречение на блажения Августин, който казва, че една държава без справедливост не е нищо повече от шайка разбойници. Днес ни управляват точно по този начин – без справедливост и като една групировка, която смята, че всичко й е позволено, коментира той.

„Държавно-олигархичният капитализъм е характеристика на ГЕРБ. Това личи във всеки сектор на икономиката, където се избират няколко фирми, близки до държавата, които да получават средства. Управлението създава дирижистка икономика, от която се облагодетелстват само 100-150 фирми. Това е управление, което е подчертано антисоциално и крайно дясно. Всички проблеми на държавата се решават за сметка на обикновения българин чрез замразяване на пенсиите, доходите и чрез отнемане на немалка част от придобивките. Това е управлението, което е неспособно да отстоява националните интереси и последният пример за това е начинът на спиране на АЕЦ „Белене“, заяви още той пред своите съпартийци.

#БСП #ПЕС #Сергей Станишев #Георги Първанов #президент #ГЕРБ #държавен глава #красно село #България #ACTA #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници