Климатичните промени водят до повече снеговалежи в Антарктика

Климатичните промени водят до повече снеговалежи в Антарктика
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Годишното натрупване на сняг по западното крайбрежие на Антарктика през последните трийсет години е било по-голямо, отколкото от 1712 г. насам, сочи научен доклад, цитиран от АФП.

Това е така заради измененията на климата и затоплянето на планетата, което води до повишаване на температурата на океаните и повече изпарения, сочи изследването на учените.

Те са успели да изчислят количествено годишните снеговалежи между 1712 и 2010г. До 1899 годишните снеговалежи и натрупаният сняг са били непроменени - средно между 33 и 40 см. сняг. През периода 1900 и 2010 това количество се е увеличило с 30%. Учените са установили, че през последните 30 години се наблюдава близо 5 м. сняг повече върху полярната шапка отколкото през първите проучвани десетилетия. Засилването на снеговалежите може да продължи да се увеличава, считат те.

В началото на 20в. валежите са добавяли по 1.5 см. сняг на всеки 10 години върху полярната шарка. Между 2001 и 2010 годишното натрупване е с 15 см. повече отколкото преди 1900 г. Бурите, носещи този сняг, обаче, носят и по-топли океански течения, които, влизайки в контакт с ледниците, предизвикват по-ускореното им топене, се отбелязва в проучването. Поради тази причина увеличените количества паднал сняг не водят до удебеляване на ледниците, а обратно - те засилено се топят. 


#Антарктика #снеговалежи #климат #промени #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници