Природозащитници се вдигат на протест за спасяване на Пирин, Рила и Витоша

Природозащитници се вдигат на протест за спасяване на  Пирин, Рила и Витоша
Голямо Валявишко езеро Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Фейсбук групата "ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА в Пирин, Рила и Витоша" организира протест на 11 ноември в 18.30 часа срещу бизнесмени, скрити зад офшорки, които планират сеч и застояване на природни паркове.

"Много пъти се е налагало да излизаме по улици и мостове, за да опазим нашите планини и море. Витоша, Рила, Пирин, Странджа, Иракли, Карадере, горите. Но не само, за да спасим от сеч вековните мури, смърчове и борове на Пирин, Витоша и Рила. Този път трябва да спасим държавата си. От политиците, които четат закона, както дявола евангелието. От познати лица, скрити зад офшорки, които пак искат да секат и застрояват", казват организаторите от "За да остане природа".

В Национален парк „Рила“, както и в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, са на път да приемат 10-годишни планове за управление. По поръчка на инвеститори с тях на практика се разрешават сечи и застрояване в над 50% от територията. В Национален парк "Рила" дори смениха картата на зоните в последния момент.

Стотици хора и организации изпратиха становища до институциите новите планове да не се приемат в този вид.

"В Национален парк "Пирин" офшорната „Маренго Трейдинг“ заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички нас. Тя НЯМА концесия в парка, но почти е построила 6-седалков лифт, който не е планиран никъде. Държавата й помага, вместо да я санкционира. Заради това тече проверка на прокуратурата срещу бившия екоминистър от ДПС от кабинета Орешарски. А сегашната екоминистърка улеснява работата и разрешава да се изсекат вековните мури на Пирин. Тя ги нарича „дървен материал“, който „ще бъде използван за ремонт на пътеки“.

В Природен парк "Витоша" друга офшорка, но свързана с пиринската, мести „морени“ и изравнява терените извън пистите, копае незаконна система за изкуствен сняг без необходимите разрешителни, близо до вододайната зона. Строят се и противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на европейски средства", обясниха организаторите.

Организацията "За да остане природа" настоява за незабавно спиране строежите на Витоша и Пирин, уволнение на директорите на природни паркове  Витоша и Пирин и другите виновни лица, както и връщане на плановете за управление на Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

#протест #Рила #Витоша #Пирин #гори #мафия #офшорки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници