Въвежда се нова система за следене на петролни петна в Черно море

Въвежда се нова система за следене на петролни петна в Черно море
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нова информационна система ще следи за петролни петна в Черно море, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Тя ще бъде изградена по Норвежката програма от Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ във Варна в партньрство с Басейнова дирекция „Черноморски район“ на МОСВ и областната администрация на Варна.

Системата трябва да бъде готова през март 2016 г. Тя ще събира и разпространява данни от различни статични и динамични системи за състоянието на морските води с цел превенция от нефтени разливи. По проекта ще се разработи система за наблюдение на морските пространства, в която ще бъдат интегрирани наличните в момента. Процесите в морската шир ще бъдат визуализирани в реално време. 

Комплексът ще се използва в тренировъчен и в оперативен режим. Предвижда се създаването и на лаборатория, която ще определя състоянието на морската вода, управлението на баластните води и ще изготвя оценка на последствията от замърсяване с нефтопродукти.

Ще бъде изграден и оперативен център за преодоляването на последствия от нефтени разливи с допълнителни терминали в Басейновата дирекция и Областната администрация. 

 

#вода #Черно море #превенция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници