Поляци възкресяват тезата за българската следа в атентата над папа Йоан Павел II

Поляци възкресяват тезата за българската следа в атентата над папа Йоан Павел II
A A+ A++ A

Българските специални служби са планирали опита за покушение над папа Йоан Павел II през 1981 г. - тази теза от 80-те години на миналия век възкреси в предаване полското радио, като цитира изследване на полският Институт за национална памет (IPN).

Нова книга, озаглавена „Агджа не е бил сам. Из участието на комунистическите специални служби в опита за покушение над Йоан Павел II“, разглежда твърденията, че турският стрелец Али Агджа в действителност е действал по заповед на българското правителство.

Автори на книгата са Анджей Грабовски от католическия седмични Gosc Niedzielny и постоянният прокурор в IPN Михал Сквара, който е защитил дисертация по темата. Двамата смятат, че „няма съмнение“в участието на българите, които са планирали покушението над Светия отец, докато представители на други комунистически държави в това време са водили отделни операции за „дезинформация“.

На 13 май 1981 г. при стрелба срещу папа Йоан Павел II на площад „Св. Петър“ във Ватикана папата е уцелен с четири куршума и губи голямо количество кръв. Според него Света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява напълно от покушението. Извършителят на покушение, турчинът Мехмет Али Агджа, е задържан още на мястото на престъплението и предаден на правосъдието. По негови показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата по-късно са обвинени още трима турци и българските граждани Сергей Антонов, заместник-шеф на бюрото на БГА "Балкан" в Рим, подполковник Желю Василев, секретар на военния аташе, междувременно завърнал се в България поради изтичането на мандата му, и Тодор Айвазов – финансист на посолството.

#папа Йоан Павел II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници