Ватикана канонизира папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII

Ватикана канонизира папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII
В Рим и Ватикана за събитието се очакват между 500 000 и 1 милион богомолци от целия свят, както и десетки лидери. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Официална церемония по канонизиране на папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII за светци ще се състои в неделя. Църковната служба за канонизирането на папите ще бъде отслужена от папа Франциск на площад "Свети Петър".

Папа Йоан Павел II и папа Йоан XXIII са живели и оглавявали Римокатолическата църква през XX век.

Папа Йоан XXIII е бил апостолически пратеник на Ватикана в България от 1925 г. до 1934 г. с мисия за преодоляване на разделението между местните католици от двата обреда. През 1934 г. е издигнат за архиепископ на Несебър и апостолически легат в Турция и Гърция със седалище в Истанбул.

В Рим и Ватикана за събитието се очакват между 500 000 и 1 милион богомолци от целия свят, както и десетки лидери, предаде АФП. Сред тях ще бъдат българският президент Росен Плевнелиев и бившият монарх и бивш премиер Симеон Сакскобургготски.

За церемонията пристигна президентът на Зимбабве Робърт Мугабе. Полската делегация включва основателя на „Солидарност" Лех Валенса, президента Бронислав Коморовски и бившия президент Александър Квашневски.

Oт италианска страна ще присъстват президентът Джорджо Наполитано и премиерът Матео Ренци. Франция ще бъде представена от премиера Манюел Валс и Бернадет Ширак. Ирландският премиер Енда Кени също ще присъства.

САЩ ще бъдат представени от Джон Подеста, съветник на президента Барак Обама. Мексико - от първата дама Анхелика Ривера де ла Пеня.

Президентите на Камерун, Босна и Херцеговина, Хърватия, Еквадор, Салвадор, Габон, Екваториална Гвинея, Хондурас, Косово, Ливан, Литва, Парагвай, Словакия и Унгария също ще бъдат на площад "Свети Петър", както и испанския крал Хуан Карлос и кралица София и бившият белгийски крал Албер II.

Липсват представители на Бразилия, която е най-голямата католическа страна в света, както и на Москва, отбелязва АФП.

Европейският съюз ще бъде представен от президента на ЕС Херман Ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

5 млн. евро ще струва на властите в Рим канонизирането на двамата папи. Римокатолическата църква ще вложи 500 000 евро. По-голямата част от средствата са за инсталирането на 19 огромни телевизионни екрана, на които ще се наблюдава събитието в различни части на Рим.

Денят на двойното канонизиране не е избран случайно. На този ден Римокатолическата църква отбелязва празника на Божието милосърдие, въведен от папа Йоан Павел II.

#Ватикана #папа Йоан Павел II #светци #Рим #САЩ #Европейският съюз #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"