Президентът Плевнелиев е на официално посещение във Ватикана

Президентът Плевнелиев е на официално посещение във Ватикана
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На 16 и 17 май държавният глава Росен Плевнелиев ще предвожда българската делегация, която ще бъде приета на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск и ще се поклони на светите за българите места в Рим по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, съобщават от президентството.

Тази година визитата е посветена и на 1150-годишнината от преговорите на княз Борис I (852-889 г.) с папа Николай, които поставят в исторически план началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана, както и на 1100-годишнината от успението на свети Климент Охридски.

В рамките на официалното си посещение президентът Росен Плевнелиев ще проведе среща с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

В Рим президентът Росен Плевнелиев ще отдаде почит пред гроба на Свети Кирил в базиликата „Сан Клементе“, както и пред гроба на папа Йоан Павел II, на папа Йоан ХХIII и на Св. Петър.

Държавният глава ще посети църквата „Св. Павел ала Регола“, която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица и ще положи цветя пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода.

#президент #Росен Плевнелиев #делегация #Ватикана #Папа Франсиск #папа Йоан Павел II #гроб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"