Стрелецът срещу папа Йоан-Павел Втори и клеветник на България Мехмед Агджа иска благословия от папата, за да стане католически свещеник

Стрелецът срещу папа Йоан-Павел Втори и клеветник на България Мехмед Агджа иска благословия от папата, за да стане католически свещеник
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Турският екстремист от „Сивите вълци“ Мехмед Али Агджа е намислил да стане католически свещеник, съобщи ТАСС. В интервю за италианския телевизионен „Канал 5“ и неговата програма „Топ-секрет“ той заяви вчера, че идеята му дошла, след като бил навестен в италианския затвор от папа Йоан-Павел Втори през 1983 г. и получил прошка за опита си да го убие през 1981 г. Дългият размисъл зад решетките го изправил пред този избор, но трябвало да го приеме сега папа Франциск, за да благослови намерението му.

Агджа набеди като подбудител за престъплението си българина Сергей Антонов. Доказана бе ролята на ЦРУ в клеветническата му кампания срещу България. Тази година се навършиха три десетилетия от оправдаването на Антонов „поради недостиг на доказателства“ и освобождаването му от ареста, където прекара 4 години. Но той не бе признат за невинен от италианския съд и умря в тежка депресия на 59 г. през 2007 г.

„Готов съм да стана свещеник, ако папа Франциск ме приеме“, каза Агджа пред телевизията. Той излежа 25 години в затвора. Помилван бе от Италия през 2000 г. и бе екстрадиран в Турция, където го чакаше изпълнение на доживотна присъда заради убийството през 1979 г. на журналиста Абди Ипекчи.

През 2010 г. бе пуснат и от турския затвор.

„Тук в Турция живея като пенсионер и напразно си губя времето“, каза 58-годшният Агджа. Затова моля Франциск за милостта да се срещне с мен във Ватикана и аз ще стана свещеник“, каза известният с лъжите си терорист, който по едно време се представяше за Исус Христос. Той обясни, че след срещата си с Йоан-Павел Втори е започнал да изучава Евангелието, но не точни кое от четирите е прочел. Запова пък се похвали: „Познавам свещените християнски текстове по-добре от много други“.

Агджа обяви още през 2009 година, че преминава от исляма към християнството. Сега се готвел да посети едно от местата за поклонение на католиците – португалската Фатима, където догодина ще се отбележат 100 години от явяването на Дева Мария пред три местни девойки. Тя им разкрила три тайни, като третата се пазеше ревниво от Ватикана, защото засягала устоите на католическата църква. „Бих желал да се помоля там на Мадоната, моята духовна майка, заедно с римския папа“, каза Агджа.

 

#папа Йоан Павел II #ЦРУ #Сергей Антонов #папа Франциск #християнство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »