130 млн. лв. за нови терминали на летища Бургас и Варна

130 млн. лв. за нови терминали на летища Бургас и Варна
„Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД подписа договора за строителство на новите терминали на аерогарите в Бургас и Варна на 15 ноември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови пътнически терминали ще бъдат построени на летище Бургас и летище Варна.

Собственикът на двете аерогари в морските градове „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД подписа договора за строителство на новите терминали във вторник, предаде БГНЕС.

Изпълнител на проекта е турският консорциум „ТИЕ–ИЧДАШ“. Проектът е на стойност 130 млн. лева.

„ТИЕ–ИЧДАШ“ в момента строи второто летище в света, намиращо се в море.

Летището ще бъде разположено в Черно море, между градовете Орду и Гиресун.

През юли изпълнителният директор на „Фрапорт“ Дирк Шусдзиара заяви, че през следващите две години на летищата в Бургас и Варна ще бъдат инвестирани над 170 млн. лева.

По думите му в процеса на осъществяване на новите инвестиции ще се осигурят около 1500 работни места.

Още тогава Шусдзиара обяви, че нови терминали ще бъдат построени на двата аеропорта. Първоначално беше планирано строителството им да започне в края на това лято.

Очаква се капацитетът на новите терминали в Бургас да бъде за 2.7 милиона пътници, а във Варна – за 1.8 милиона пътници.

През тази година на летище Бургас бяха пуснати в експлоатация 4 нови самолетни стоянки, бяха построени нова карго сграда и нова административна сграда, както и нова сграда за пожарната.

Във Варна беше изградена втора ВиК връзка за аерогарата и нова обслужваща сграда за Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“.

През първата половина на тази година и на двете летища се отчете ръст на обслужените пътници. В Бургас през аеропорта са преминали 533 392 души, или с около 20% повече в сравнение с първото шестмесечие на 2010 г.

Във Варна са обслужени 380 196 пътници. Ръстът в сравнение с миналата година е 2%.

Според Шусдзиара разликата в броя на пасажерите на двете летища се дължи на наличната леглова база в комплексите около двата града.

#Черно море #Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт #терминал #аерогара #летище #Варна #Бургас #летище Варна #летище Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите