Съдът върна на прокуратурата делото „Станишев”

Съдът върна на прокуратурата делото „Станишев”
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски градски съд прекрати съдебното производство по делото „Станишев" и върна на прокуратурата делото срещу Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Бившият лидер на БСП трябва да отговаря за изгубени седем секретни доклада, предадени му за съхранение от ДАНС по времето, когато беше премиер. 

На 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев. Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително. В Софийски градски съд е образувано административно-наказателно производство, по което са проведени четири съдебни заседания. С решение на ЦИК Сергей Станишев е избран за член на Европейския парламент и е придобил имунитет. Поради това с определение на Софийски градски съд от 29.09.2014 г. наказателното производство е спряно.

С решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г. е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент. Решението е взето след сезирането на Европейския парламент от главния прокурор на Република България с искане за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване на Сергей Станишев. В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да му бъде причинена политическа вреда.

#прокуратура #дело #Сергей Станишев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници