Борисов сменя министри, за да си пази авторитета, според Местан

Борисов сменя министри, за да си пази авторитета, според Местан
Чрез честата смяна на министри премиерът Бойко Борисов цели да запази собственият си авторитет, смята заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. Снимка: "Сега"
A A+ A++ A

Чрез честата смяна на министри премиерът Бойко Борисов цели да запази собственият си авторитет, смята заместник-председателят на ДПС Лютви Местан.

„Честата смяна на министри е механизъм за пренасяне на отговорността за дефицити върху по-ниските нива на властта, за да стои непокътнат авторитетът на министър-председателя," каза Местан пред БНР.

„Но избирателите проглеждат и освобождаването на провалени министри не ги теши. За никого министерската глава не е самоцел. Няма съмнение, че 4-ма здравни министри не са позитив, а лош атестат за премиера," добави Местан.

„Защото нали знаете той ги намира къде по кръстовища, къде другаде и той ги назначава. И понеже класическото: сгреши министърът - освобождавам го се повтаря твърде често, точно комуникативният талант на Борисов, който му позволява да излезе сух от всяка ситуация, и сега намери за пореден път малко по-оригинално оправдание," обясни той.

„Тия тримата не бяха от ГЕРБ, време е за тежката артилерия на ГЕРБ. Навлизаме в театъра на абсурда, защото номинираната за министър чете обяснението на премиера и се представи като „аз съм тежката артилерия на ГЕРБ"," добави Местан.

"След тази претенция започвам да изпитвам страхове и притеснения да не би тази тежка артилерия да добомбардира остатъците от здравеопазване в България," каза той и отбеляза, че "няма как да влезеш във властта повтаряйки не дотам удачно премиерската теза, че си тежката артилерия."

„Ще настояваме решенията за освобождаването на министрите Трайков и Константинов да се гласуват поотделно. Защото са твърде различни причините, а и целите за освобождаването им," заяви Местан.

„За подкрепа въобще не може да се говори, въпросът е дали сме в състояние да подкрепим решенията за освобождаването им," посочи Местан.

„Ако за Константинов оставката беше очаквана заради провалена лекарствена политика, по отношение на Трайков възможно е ПГ на ДПС да не подкрепи освобождаването му," подчерта той.

Лютви Местан отбеляза, че ДПС смятат, че и парламентът не бива да гласува автоматично проекта за освобождаване на министъра, "преди да сме наясно коя от многото причини за освобождаването му е действителната причина".

"Самият Борисов каза, че Катар е капката преляла чашата. С какво преди Катар чашата е била запълнена? Катар е петно върху международния образ на България. Не е редно отговорността да се прехвърля върху Трайков, ако той не е отговорен изцяло. Бил на плажа, по-късно разбираме, че май на плажа са се пекли всички. Всички без изключение – всички са се пекли на жежкото катарско слънце, а се оказва, че само един изгаря. Това е всичко друго, не и отговорно управление на страната," посочи Местан.

"Никой няма нужда от ритуално поднесени министерски глави, има нужда от подобрено управление. ГЕРБ не разполагат с експертно - политически капацитет. И 14 министри на здравето да освободи Борисов – все тая," категоричен е той.

#Лютви Местан #Местан #заместник-председател на ДПС #Бойко Борисов #Борисов #премиер #ГЕРБ #министри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници