Световните медии за протестите в България

Световните медии за протестите в България
Протестиращите в София издигат барикада. Снимка: Move.bg
A A+ A++ A

На четиридесетия ден от протестите срещу правителството на Пламен Орешарски се стигна до сериозни сблъсъци. Около 22 часа жандармерия се опита да евакуира с автобус част от депутатите и министрите, заседавали в три парламентарни комисии днес, които в крайна сметка приеха на първо четене предложената от правителството актуализация на бюджета. Протестиращите обаче преградиха с телата си пътя, по който трябваше да мине автобусът, и го атакуваха с камъни, шишета и яйца. Именно тогава се стигна до сблъсъци, завършили с девет ранени - двама полицаи са откарани ранени във ВМА, а двама пострадали от протестиращите са приети в „Пирогов“.

Събитията у нас привлякоха погледа на някои от световните медии.

Франс прес: Сблъсъци в ден 40 на протестите в България Български протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията на 40-ия ден на масовите антиправителствени протести в най-бедната държава в ЕС, след като попречиха на министри, депутати и журналисти вътре в парламента да напуснат сградата в продължение на над пет часа, пише Франс прес. Протестиращите блокираха пътя на общо 109 души, сред които трима министри, около 30 депутати, журналисти и служители на парламента, след като по-рано във вторник бяха проведени дебати по ревизирането на бюджета.

Напрежението се покачи малко след 22 часа, когато полицията опита да евакуира някои с автобус. Около 2000 протестиращи обградиха сградата, сканирайки „Мафия“ и „Оставка“, и спряха превозното средство. Хвърлени камъни счупиха няколко от стъклата на автобуса, докато полицаи в екипировка за борба с безредици избутваха протестиращите, за да направят път за автобуса. Местните телевизии излъчиха сблъсъците на живо, показвайки няколко ранени протестиращи и един полицай. Ройтерс: Протестиращи блокираха българския парламент, влизат в сблъсъци с полицията Стотици протестиращи блокираха вратите на българския парламент във вторник, сбивайки се с полицията и попречвайки на депутатите да напуснат сградата, предаде Ройтерс. Скандирайки „Мафия“ и „Оставка“, опонентите на воденото от социалистите правителство хвърляха пластмасови бутилки и други предмети срещу силно охраняван автобус, опитал да изведе депутатите от парламента, където те обсъждаха бюджетни мерки.

Трима протестиращи и двама полицаи са ранени и откарани в болница. След няколко опита да напусне зоната около парламента, автобусът върна депутатите в сградата. ИТАР-ТАСС: Пред парламента в София има сблъсъци между демонстранти и полиция Край сградата на българския парламент имаше сблъсъци на демонстрантите, блокирали Народното събрание, с полицията. Някои от участниците в протеста срещу правителството на България са задържани от полицаите, предаде ИТАР-ТАСС.

По-рано силите за сигурност предприеха опит да изведат от парламента министри, депутати и журналисти. За целта до един от изходите на сградата дойде автобус, който протестиращите започнаха да замерят с камъни, счупвайки няколко стъкла. Няколко десетки протестиращи седнаха пред машината, не позволявайки й да премине. Осветлението на Народното събрание и по околните улици е изключено. Полицаите подготвят план за извеждането на хората от парламента.

РИА Новости: Участници в протест в София блокираха парламента.  Група участници в антиправителствена акция в София във вторник блокираха входа на сградата на парламента, не могат да го напуснат над 100 души, включително министри и журналисти, предаде РИА Новости. Съобщава се, че полицията е предприела опити да разпръсне демонстрантите. Митингите започнаха преди 40 дни, след назначаването на медийния магнат Деляна Пеевски за директор на ДАНС, скоро след началото на протестите Пеевски съобщи, че е съгласен да се оттегли, но демонстрантите продължиха с протестите, настоявайки за оставката на правителството.

УНН: Антиправителствена акция в България прерасна в сблъсъци Край сградата на парламента на България имаше сблъсъци между демонстранти и полиция, съобщава украинската агенция УНН. Някои от участниците в антиправителствените протести са задържани. Сблъсъците започнали, когато силите на реда опитали да изведат от парламента някои министри, депутати и журналисти. За целта до един от изходите на сградата се приближил автобус, който протестиращите замеряли с камъни.

По материали на агенция „Фокус“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници