Калфин настоява за държавна атомна енергетика

Калфин настоява за държавна атомна енергетика
Евродепутатът Ивайло Калфин коментира в блога си идеята за влизане на частен инвеститор в проекта за строителство на новата атомна централа АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Атомната енергетика в България трябва да е държавна, за да се гарантира, че данъкоплатците няма да плащат цената при проблеми с инвестицията, категоричен е евродепутатът Ивайло Калфин.

Той коментира в блога си идеята за влизане на частен инвеститор в проекта за строителство на новата атомна централа АЕЦ „Белене“.

Новият кандидат-инвеститор за АЕЦ „Белене" - американският „Глобъл пауър консорциум", има намерение да закупи проекта от държавата, а след това да продава произведения ток на свободния енергиен пазар.

Според Ивайло Калфин изграждането на подобно съоръжение е толкова дългосрочна инвестиция, че единствено държавните гаранции могат да намалят риска от нея за данъкоплатците.

„Да се запитаме какво би станало, ако въпросният инвеститор изчезне. Ако фалира или просто откаже да плаща разходите, свързани с изваждането от експлоатация? Отговорът е ясен – ще трябва да плащат данъкоплатците, защото тези разходи са неизбежни. Не можеш просто да оставиш атомна централа, било то и неработеща. Някой ще каже – ако е държавна, пак плащат данъкоплатците. Да, но в този случай те получават и ползите от експлоатацията, докато при частния собственик ползите отиват в неговата печалба“, пише Ивайло Калфин в блога си.

Евродепутатът от БСП предлага и три въпроса за референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България, ако Народното събрание реши да се проведе такъв в резултат на подписката, събрана сред българските граждани.

Ивайло Калфин предлага те да бъдат формулирани така: „Да строи ли България нови ядрени мощности?“; „Да продължи ли изграждането на АЕЦ „Белене“?“; „Да има ли българската държава контрол върху собствеността и решенията на ядрените мощности на територията на страната?“.

#Ивайло Калфин #АЕЦ „Белене“ #референдум #блог #„Глобъл пауър консорциум"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници