Калфин: В Бюджет 2023 няма политики, не очаквайте чудеса

Калфин: В Бюджет 2023 няма политики, не очаквайте чудеса

БНТ

A A+ A++ A

"Бюджет 2023 влиза в сила късно в годината, затова не очаквайте чудеса или нещо особено да се случи през следващите пет месеца. Този бюджет е просто за да има нещо до края на годината. В него няма политики".

Това каза пред БНР Ивайло Калфин, икономист, бивш вицепремиер, социален и външен министър, бивш евродепутат, сега директор на Европейската агенция за подобряване на условията за живот и труд.

И допълни, че по-любопитно е какво ще влезе в бюджета за следващата година, в който наложителни са политики.

"С този механизъм, който е избран за управление, има доста голяма политическа несигурност. Липсата на ясен политически ангажимент, зад който стои мнозинство в парламента, създава съответната нестабилност".

Според него България е готова за Шенген, но това, което трябва да се случи, е решение в Нидерландия и в Австрия, което не е свързано с програмата на българското правителство. Относно срока за влизане на страната ни в еврозоната - началото на 2025 година, е прибързано очертан.

"Подготовката за еврозоната не е политически, а икономически процес. Очаквам някое правителство да се ангажира и да си постави цели, свързани с увеличаване на производителността и на доходите - конвергенция със страните от еврозоната. Подготовката на икономиката е оставена на това, каквото се случи", посочи той в предаването "Неделя 150".

По думите му диференцираното данъчно облагане трябва да се случи при личните доходи, защото системата в България помпа огромни неравенства и рано или късно ще вземат своята социална цена.


#Ивайло Калфин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници