Хаос в Гърция след като съдът призна партия за престъпна група

Хаос в Гърция след като съдът призна партия за престъпна група
A A+ A++ A

Гръцкият съд постанови, че крайнодясната партия "Златна зора" действа като престъпна организация, като по този начин сложи край на петгодишен процес. За това съобщи гръцката медия „Екатимерини“.

Съдът постанови, че седем бивши членове на партията, включително нейният лидер Никос Михалолиакос, са виновни за ръководене на престъпна организация, докато други са участвали в ОПГ.

Обявяването на присъдата предизвика бойни действия извън съдебната палата, където се събраха над 15 000 души. Група от протестиращи хвърляше димни бомби, докато полицията реагира със сълзотворен газ и водно оръдие.

Сред 68-те обвиняеми в процеса са 18 бивши депутати от партия, основана през 80-те години като неонацистка организация и станала третата по големина партия в гръцкия парламент по време на финансовата криза.

Съдът разгледа четири дела в едно: смъртоносната рана на гръцкия рап изпълнител Павлос Фисас, нападение срещу рибари мигранти, нападение срещу леви активисти и дали партията е действала като престъпна организация.

Само 11 от 68-те обвиняеми присъстваха в съдебната зала, други бяха представени от своите адвокати. Никой от бившите заместници на „Златна зора“ не се яви на изслушването.

През септември миналата година член на Европейския парламент от партия „Златна зора“ Янис Лагос и бившият депутат Никос Мичос бяха признати за виновни за нападение през юли 2013 г. върху читалище в източните предградия на Атина.

#Гърция #партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници