210054 статии       |       439 интервюта       |       1531 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.72396| EUR 1.95583| GBP 2.35166|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Теория: Човечеството се е зародило на Балканите, а не в Африка (СНИМКИ)

23 май 2017, вторник / 09:25; Коментари: 0
Send to Kindle
Теория: Човечеството се е зародило на Балканите, а не в Африка (СНИМКИ)
pixabay.com

Международен научен колектив от Германия, България, Гърция, Канада, Франция и Австралия, ръководен от проф. Мадлен Бьоме и българинът проф. Николай Спасов от БАН смята, че люлката на човечеството е на Балканите, а не в Африка, както се смяташе досега, предаде бТВ.

Според тях може да се направи обосновано твърдение, че еволюционната линия, водеща към човека, се заражда именно по нашите земи преди 7,2 млн. години.

Проучванията им бяха публикувани в две статии в едно от най-авторитетните научни списания в света.

Най-близкият съвременен родственик на човека е шимпанзето, но кога е започнало отделянето на човешката линия от тази на шимпанзето и къде е живял последният им общ предшественик, е въпрос, широко разискван в палеоантропологията.

Според съвременните теории разделянето е станало преди около 5-8 млн. години в Африка.

Гледната точка на екипа на Бьоме и Спасов се базира на изкопаеми останки, открити в Гърция и в България в областта на Чирпан.

В първата статия учените показват, че останките принадлежат към един и същи вид хоминид – Graecopithecus freibergi. Неговите белези дават основание да бъде смятан за пряк представител на еволюционната линия ,водеща към човека.

Във втората статия са поместени изчисленията на откритите останки. Според открити други останки в близост до тези на хоминида, учените доказват, че възрастта на находищата е по-късна от тази на световноизвестното Пикермийско находище в Гърция.

Според анализите находката в България е на 7,24 млн. години, а тази в Гърция – на 7,175 млн. години.

 

Това означава, че възрастта на откритите останки надвишава с няколко стотин години тази на сахелантропа, открит в Чад и смятан за най-древния човешки предтеча.

Ако откритието на международния екип се потвърди, то това означава, че човешкото родословно дърво би трябвало да се свърже с Балканите и с източното Средиземноморие, а не с Африка.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: