Учителите искат ново увеличение на заплатите

Учителите искат ново увеличение на заплатите

canva

A A+ A++ A

"Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново не установихме. Има едно много активно и вече предизборно говорене за учителската заплата, която трябва да бъде 125%, сега завърши един етап на 8,4% увеличение, което беше догонване на инфлацията. Тези 125%, които ги има в нашия колективен договор, и в програмите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ги имаше, но не станаха факт, защото сметките показа нещо друго. Нашата сметка показва около 105% над средна брутна работна заплата чисто трудово възнаграждение на учителите", заяви д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в студиото на "България сутрин".

По негови думи един учител не поема тази професия заради парите.

"Имахме едно изследване, което показа, че до 35 години учителите имат огромно текучество, в някои градове стига до 50%. Последното изследване показва, че учителите в първите три години имат 70% отлив и не издържат. Това са най-младите учители, които се опитват да влязат в системата и да останат, но не поради ниските заплати", подчерта д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Ако дойдете да станете учител, няма да станете заради заплатата. В един малък град бихте станали заради заплатата, защото това е една относително постоянна заплата. Вие влизате заради очакването да изпълнявате призванието учител, да работите с деца, да давате от себе си, да давате любов на тези деца и те да дадат резултати", категоричен бе гостът.

Той поясни обаче, че в училището учителите стават свидетели на друга реалност.

"Липса на дисциплина, огромна агресия както от учениците и от ученик към учител, така и от родител към учител. Една голяма липса на партниране по отношение на институциите, по отношение на родителите към учителите и колегите, които са над 50-55 години издържат или са си решили, че ще останат в професията, но младите в никакъв случай това не го правят", каза още д-р Петров.

#учител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите