Министър Тодоров освободи директора на Италианския лицей

Министър Тодоров освободи директора на Италианския лицей

ФБ/Италиански лицей - ученически съвет

A A+ A++ A

Директорът на Италианския лицей Иван Капурдов е освободен от поста. Това става със заповед на служебния министър на културата Найден Тодоров, предава "Епицентър". Причината е, че има натрупано през последната година напрежение в елитното училище, което е провокирано от действията на директора Капурдов и един от заместниците му – Александър Иванов, който междувременно сам е поискал да напусне.

Решението на културното министерство идва след множество жалби и сигнали на родители и на Настоятелството на Националния учебен комплекс по култура и Лицей за изучаване на италиански език и култура срещу действията на Капурдов и Иванов, включително и за неправомерно разходване на средства.

След последвала проверка на Инспектората при културното ведомство се е стигнало до единствено логичното решение – директорът на бъде освободен. По ирония на съдбата Капурдов бе назначен след конкурс, проведен в предходния мандат на служебния министър на културата.

Негативните последици от едногодишното управление на тандема Капурдов-Иванов в Италианския лицей обаче са налице и ще отнеме дълго време за тяхното преодоляване. Преди броени дни в Министерство на културата са постъпили нови сигнали срещу бившето вече ръководство на училището за даровити деца, този път заради хаос с приема на първокласници. Родители подозират, че Капурдов или негов приближен, са публикували на 8 май на интернет-страницата на училището недействителни резултати от приемната процедура за първи клас. Изнесените списъци били без подпис на директора и без печат на учебното заведение. Парадоксално, но част от класираните имали резултати над 100 точки, при положение че максималният бал е именно 100. Към момента от учебния комплекс призовават за спокойствие и уверяват, че до 18 май ще бъдат публикувани действителните списъци с класираните деца за новата учебна година.

#италиански лицей #Найден Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите