Имате киселец в градина си? Ето как да го използвате

Имате киселец в градина си? Ето как да го използвате

canva

A A+ A++ A

Киселецът (Rumex patientia), често пренебрегван като плевел, всъщност е питателна и универсална зеленина, която може да се използва в различни ястия. Този устойчив на суша зеленчук има леко тръпчив вкус, който добавя отличителен обрат към традиционните салати, омлети и дори коктейли. Ако имате киселец в градината си, не се колебайте да го включите в ежедневните си ястия за здравословна и вкусна промяна. Тази статия ще ви предостави подробни инструкции как да отглеждате киселец и да го използвате в различни рецепти.

Отглеждане на киселец

Местоположение: Киселецът предпочита хладен климат и частична сянка, така че изберете място в градината си, което получава не повече от 4-6 часа пряка слънчева светлина дневно.

Почва: Тези растения виреят най-добре в добре дренирана, богата на хумус почва с рН между 5,5 и 7,0. Ако почвата във вашата градина е твърде алкална, можете да понижите pH чрез добавяне на органични вещества като компост или добре угнил оборски тор.

Засаждане: Можете да започнете киселеца от семена или разсад. Ако започвате със семена, засейте ги директно в градината си през пролетта, след като сте преминали заплахата от замръзване. Ако използвате разсад, засадете растенията на около 12 инча едно от друго в редове, разположени на 18 инча един от друг.

Грижи: Поливайте киселеца редовно, но не прекалено, особено по време на сухи периоди. Редовното поливане помага за поддържане на постоянна влажност на почвата, което е от съществено значение за оптималния растеж на киселеца. Мулчирането също може да помогне за запазването на влагата в почвата и за контролиране на плевелите.

Прибиране на реколтата: Киселецът обикновено е готов за прибиране на реколтата около 6-8 седмици след засаждането. Наберете листата, когато достигнат дължина около 4-6 инча. Не забравяйте да подрязвате растението редовно, за да насърчите нов растеж и да предотвратите цъфтежа.

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Използване на киселец в кухнята

Салати: Свежият киселец придава отличен вкус на обикновените зелени салати. Просто смесете листа от киселец с други любими зеленчуци, като домати, краставици или чушки, и любимия си дресинг.

Омлети и бъркани яйца: Включете киселец в закуската си, като го добавите към вашите омлети или бъркани яйца. Комбинира се добре с други съставки като швейцарско сирене, гъби или бекон.

Супи и яхнии: Добавете нарязан киселец към вашите супи и яхнии за допълнителен вкус и хранителна стойност. Работи особено добре в крем супи от картофи или леща.

Сосове и дресинги: Пасирайте варени листа от киселец с малко количество пикантно сирене, за да създадете богат сос, идеален за потапяне на хляб или сервиране върху печени меса.

Коктейли: Използвайте киселец в алкохолни напитки, като го комбинирате с водка, джин или текила за свеж и уникален вкус. Може да се използва и в домашно приготвени лимонади или студен чай.

Традиционни рецепти с лапад, набран от градината на баба

Съхранение и консервиране

Ако имате твърде много киселец, който да използвате веднага, помислете за консервирането му за бъдещо ползване. Измийте листата старателно и отстранете всички повредени или пожълтели части. След това следвайте тези методи за съхранение:

Замразяване: Нарежете киселеца на тънко, бланширайте го за една минута във вряща вода, след което незабавно го охладете в ледена баня. Подсушете добре, опаковайте в херметически затворени торбички и съхранявайте във фризера до 6 месеца.

Консервиране: Сварете киселеца за няколко минути, преди да го пасирате фино. Прецедете водата и след това смесете пюрирания киселец с равни части олио и оцет. Напълнете стерилизирани стъклени буркани с тази смес и ги обработете за 10-15 минути.

Сушене: Изплакнете листата от киселец, подсушете ги старателно и ги нарежете на малки парчета. Разстелете ги върху тава за дехидратиране или чиста кърпа на слънце, докато изсъхнат напълно. Съхранявайте изсушения киселец в херметически затворени контейнери на хладно и тъмно място до една година.

Киселецът е невероятно универсално растение, което може да добави свежест и вкус към различни ястия. Като разберете как да отглеждате и използвате този зеленчук във вашата кухня, вие не само ще се насладите на неговите кулинарни предимства, но и ще увеличите максимално използването на вашето градинско пространство. Така че, ако имате киселец в градината си, не се колебайте да го включите в ежедневните си ястия за здравословна и вкусна промяна.

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва



#салата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници