Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

Бърза, лесна и бюджетна супа от коприва

canva

A A+ A++ A

Копривата е питателна суперхрана, която може да се намери в изобилие през пролетта. Често пренебрегвана, тази зеленина е пълна с витамини А, С и К, както и минерали като желязо, калций и магнезий. Освен това е чудесен източник на протеини и фибри. Тази статия ще ви научи как да направите вкусна, лесна за приготвяне и достъпна супа от коприва, която ще ви помогне да се възползвате максимално от този сезонен дар.

Съставки

1 кг прясна коприва
2 глави лук, нарязани
3 моркова, нарязани
3 стръка целина, нарязани
4 скилидки чесън, смлени
1 л зеленчуков бульон
Сол и черен пипер на вкус
Заквасена сметана или кисело мляко (по желание)
Прясна мента или магданоз за гарнитура
Инструкции

Подготовка на съставките
Първо, измийте старателно копривата под студена вода, за да отстраните всички замърсявания или насекоми. След това я нарежете на по-малки парчета, премахвайки твърдите стъбла, ако е необходимо. Нарежете лука, морковите и целината на малки кубчета.

Готвене на супата
В голяма тенджера загрейте малко олио или масло на среден огън. Добавете нарязания лук и гответе, докато омекне и стане полупрозрачен. След това добавете морковите и целината, гответе още 5 минути, като разбърквате от време на време.

След това добавете чесъна и гответе още една минута, като внимавате да не изгорите чесъна. Постепенно изсипете зеленчуковия бульон в тенджерата, като разбърквате, за да комбинирате всички съставки. Оставете супата да заври, след което намалете котлона до минимум и оставете да къкри около 20 минути или докато морковите омекнат.

Добавяне на коприва и довършване на супата
Добавете нарязаната коприва към кипящата супа и гответе още 5-7 минути, докато копривата омекне, но все още запази яркия си зелен цвят. Ако използвате паста, внимателно я добавете обратно в тенджерата заедно с малко от водата за готвене, ако е необходимо.

Сервиране и гарниране
След като супата от коприва достигне желаната консистенция, разпределете я в купички за сервиране, може и да я пасирате. По желание поръсете със заквасена сметана или кисело мляко преди сервиране за допълнителен кремообразен привкус. Гарнирайте всяка порция със свежи листа от мента или магданоз, за да добавите нотка свежест и красота към вашето ястие. Може да добавите и бяло сирене.

Тази бърза, лесна и бюджетна супа от коприва е идеално решение за вечеря през седмицата или обяд на работното място. Той е пълен с хранителни вещества, лесен за приготвяне и достатъчно гъвкав, за да отговаря на различни диетични предпочитания. Най-добрата част? Можете да съберете останалата супа и да я замразите за бъдеща употреба, гарантирайки, че винаги имате здравословна опция за хранене под ръка.

#супа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници