Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

Ползите от хапването на левурда + РЕЦЕПТА за салата

canva

A A+ A++ A

Левордата (Allium ursinum), известна още като мечи лук или див чесън, е ароматно, многогодишно зеленолистно растение, което традиционно се среща в горите и покрайнините на Европа, включително България. Често бъркан с обикновения чесън поради подобнаа им миризма, левордата всъщност принадлежи към семейство Лукови (Amaryllidaceae). Растението е високо ценено заради уникалния си вкус и разнообразните си приложения както в кулинарията, така и в медицината.

Описание:

Левордът има тънки, дълги листа, които растат във форма на ветрило от основата на растението. Тези листа могат да достигнат дължина до 40 см и имат лъскава, тъмнозелена повърхност с леко вълнообразен ръб. Цветовете на леворда са малки, бели и звездовидни, обикновено групирани в гъсти съцветия на върха на високи стъбла. Всяко цвете има шест венчелистчета и шест тичинки, с три прицветника, които обграждат цвета.

Ползи за здравето:

Левордът е богат източник на витамини, минерали и антиоксиданти, което го прави полезна добавка към всяка диета. Съдържа високи нива на витамин С, витамин А, витамин К и фолат, както и минерали като калий, калций и желязо. Освен това е богат на фибри, които подпомагат храносмилането и помагат за поддържане на здравословно тегло.

Антиоксидантите в леворда, като кверцетин и кемпферол, са свързани с различни ползи за здравето, включително намаляване на възпалението, борба с инфекциите и защита срещу хронични заболявания като сърдечни заболявания и рак. Някои изследвания също предполагат, че левордът може да има противоракови свойства и да помогне за понижаване на кръвното налягане.

В допълнение към своите хранителни и антиоксидантни свойства, левордът има дълга история на употреба в традиционната медицина. Смята се, че има антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което го прави потенциално ефективно средство за лечение на инфекции и укрепване на имунната система. Също така често се използва за облекчаване на респираторни проблеми, като настинка и грип, поради своите отхрачващи и деконгестантни ефекти.

Готвене с леворда:

Както бе споменато по-рано, както луковиците, така и листата на леворда могат да се използват в готвенето. Те имат мек, но отличителен вкус, който често се описва като комбинация от лук, чесън и шалот. Поради тази причина те са универсална съставка, която може да се използва в широка гама от ястия, от салати и гарнитури до супи и сосове.

Когато се използват в салати, листата от леворд могат да се комбинират с други зеленолистни, чери домати, краставици, репички и други любими зеленчуци. Дресингът, приготвен от зехтин, ябълков оцет и мед, допълва идеално свежия, пикантен вкус на листата. Левордът също се съчетава добре с яйца, особено твърдо сварени, които могат да бъдат наредени върху основа от листата и гарнирани с натрошено сирене фета и печени орехи за пълноценна закуска или лека храна.

Салата с леворда от бабина градина

1 чаша пресни листа от леворда (измити и подсушени)
2 чаши рукола, спанак или маруля
1/2 чаша чери домати, нарязани наполовина
1/2 чаша сирене фета, натрошено
1/4 чаша печени орехи, едро смлени
1/4 чаша тънко нарязан червен лук
1/4 чаша тънко нарязан зелен лук
1/4 чаша пресен джоджен, нарязан

за дресинга:

1/4 чаша зехтин
2 супени лъжици ябълков оцет
1 супена лъжица мед
Сол и черен пипер, на вкус

Инструкции:

В голяма купа за салата комбинирайте измитите и подсушени листа от леворда и другите зеленчуци.

Добавете нарязаните чери домати, натрошеното сирене фета, едро смлените печени орехи, тънко нарязания червен лук, тънко нарязания зелен лук и нарязания пресен джоджен. Разбъркайте добре, за да се комбинират.

В малка купа за смесване разбийте заедно зехтина, ябълковия оцет и меда, докато се съчетаят добре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Изсипете дресинга върху сместа от зеленчуци и разбъркайте внимателно, за да се покрият всички съставки.

Сервирайте веднага или съхранявайте охладена до един час преди сервиране. Насладете се на вашата вкусна салата с леворда от бабина градина!

#салата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници