Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

Прогнозират малко по-евтина великденска трапеза

canva

A A+ A++ A

Данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват спад в цените на основните храни и сезонните плодове и зеленчуци за първи път от месец насам.

"Има успокоение на цените, много стабилно пазарно равновесие. Цените са по-ниски в сравнение с миналата година. В момента първо има повече количество, второ – нямаме условия за развитие на някаква тенденция в посока нагоре", обясни пред БНР председателят на комисията Владимир Иванов.

Линда Петкова откри сезона на козунаците, ето колко струват

По думите му основните хранителни продукти, включително основните плодовете и зеленчуците, са малко по-евтини в сравнение със същия период на миналата година:

"Ако всичките ги съберем - при зеленчуците имаме 2 лв. по-малко, при основните хранителни продукти – 1 лев. Като цяло потребителската кошница, ако от всичко купим по единица, 108 лв. – за сравнение миналата година е 111 лв. Това е под 2%. Намалението е незначително и малко, но важната новина е, че имаме стабилно и устойчиво равновесие на взаимодействието и няма тенденция, която да показва, че ще видим някакви резки изменения. Годината върви доста добре като климатично изпълнение към момента. На практика ще имаме едно пренасищане на пазара".

Бързо, лесно, вкусно: Козунак с квас за Великден

Вълнуващи начини да забавлявате децата си по време на Великденските празници

В предаването "Преди всички" Иванов даде пример с краставиците, където се очаква пренасищане на пазара. В този смисъл той прогнозира спад на цената им: "До 1 месец ще видим доста сериозни вариации в посока надолу".

По думите му салата е с 16% под нивата от миналата година, олиото – с около 20%, яйцата с около 5%. При млечните продукти се наблюдават почти същите равнища.

Вкусни великденски кифлички с квас, за които могат да помагат и децата

"Ще наблюдаваме може би същата ценова стойност на трапезата", изчисли председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата и препоръча на хората да не купуват стихийно и да пазаруват информирано, за да не участват в лоши търговски практики. Той апелира да купим български продукти за нашата трапеза, за да подпомогнем родните производители.

"Естествено, ще има определени места и определени търговци, които ще искат да изкривят пазара, но зависи от нас дали ще го допуснем. Обръщам се към всички хора – да не участват в лоши пазарни практики и да пазаруват разумно".

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници