Политолози: Главчев ще бъде лоялен на ГЕРБ

Политолози: Главчев ще бъде лоялен на ГЕРБ

ГЕРБ 

A A+ A++ A

Посоченият от президента за служебен премиер Димитър Главчев ще е лоялен на ГЕРБ – партията, която му е осигурила политически живот. Около този извод се обединиха в ефира на Дарик политолозите д-р Любомир Стефанов и Георги Киряков.

„Служебното правителство на Главчев ще е правителство, което ще даде предимство при всички положения на партията, която го е издигнала в политиката – ГЕРБ. Лоялността на партията, която го е лансирала като политик, дълго време ще бъде водеща“, заяви Георги Киряков.

Д-р Любомир Стефанов сподели тези очаквания: „Притесненията ми не се различават. Но от друга страна, това би било твърде компрометиращо за ГЕРБ, които твърдят, че са скъсали с някакви порочни практики и съмнения за манипулации. И ако настоящият кандидат за премиер, който вероятно ще бъде гласуван, си позволи нещо повече от намигване на ГЕРБ, ще изпаднем в една ситуация, отново току позатихналите страсти и някаква наченка на проговаряне на двете страни на политическото разделяне в България, да се вкараме в много подобен ужас на онзи отпреди година и половина – политиците в България да се считат за врагове, а не за партньори и съратници при управлението на държавата. Партизански залитания Главчев не би трябвало да си позволи“, заяви Стефанов.

Стефанов коментира и интригата, която се заформи, след като от ПП обявиха, че Андрей Гюров нямало да откаже да стане служебен министър-председател, ако президентът му е възложил това.

„Въпреки че засега версиите конфликтуват, като че ли той (Димитър Главчев – бел. ред.) е единственият, на когото му е било предложено и се е съгласил. Въпреки опитите на г-н Кирил Петков, който ни разказа полуверсията, че г-н Гюров от тяхната партия, понастоящем подуправител на БНБ, бил се съгласил, аз досега не съм чул г-н Гюров да излезе и да каже в първо лице, ед.ч.: „Да, предложиха ми, но не ме избраха“, каза Любомир Стефанов.

Киряков допълни, че след като Гюров е бил „в тази конституционна шортлиста, няма как да не му бъде предложено“. „Предложено му е най-вероятно и вероятно е отказал“, каза той.

Според него евентуалната изборна спирала, в която България може да влезе в случай, че след предстоящия предсрочен парламентарен вот отново не се стигне до стабилно управляващо мнозинство и се наложи провеждането на нови избори, ще доведе до европейски застой в държавата.

„Електоратът е дълбоко разделен, отчаян и омерзен от това, което му се предлага като политически продукт“, каза д-р Стефанов.

Той изрази надежда, че предизборната кампания ще „професионализира разговора за политика“, без да се пропуснат фундаменталните теми за Европейски парламент.

Киряков пък изрази съмнение, че Народното събрание при служебен кабинет и предизборна кампания ще е ефективно. След промените в Конституцията стана възможно парламентът да не се разпуска до полагане на клетвата на нов парламент.

„Парламент, в който 99% ще бъдат в предизборна кампания – какъв работещ парламент ще е това?“, запита той.

И заяви, че ако се търси виновник за политическата криза у нас, то вероятно той трябва да е българският избирател. „Българският избирател не узрява за идеята, че трябва да участва активно в тези политически процеси. За съжаление, и политиците искат хората да са единствено и само зрители на това, което помежду си те си разменят. Хората трябва да бъдат въвличани във взимането на политически решения, а не пак на принципа "изберете ни и ние ще решаваме вместо вас". Това го виждаме ежедневно в Русия“, обясни Киряков.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници