Странно нещо се появи в небето над Западна България и подплаши хората, но има обяснение

Странно нещо се появи в небето над Западна България и подплаши хората, но има обяснение
A A+ A++ A

Странно нещо се появи в небето над Западна България и подплаши хората.

Това е абсолютно правилен кръг, който огражда слънцето. Явлението се нарича Хало и е изключително рядко. То представлява красив сияен кръг около луната или около слънцето.

Ореолът е много рядък и условията трябва да са много подходящи, за да бъде видим.

Това рядко явление можеше да се види по обяд в Западна България Всъщност явлението се дължи на играта на светлината и облаците.

Обикновено се образува, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“, плават във въздуха.

Хало (на гръцки: ἅλως, още наричан аура, нимб, ореол) е оптичен феномен, създаден от ледени кристали, наречени диамантен прах, и образуващ цветни или бели дъги и други форми в небето. Много често се образува около слънцето или луната, но всъщност може да бъде навсякъде по небето.

Това се случва в горните слоеве в атмосферата, на около 3-6 мили (5 000-10 000 км.) над Земята.
Лунните ореоли се появяват, когато по небето има високи облаци. Облаците са пълни с много ледени кристали, всеки от който е оформен като миниатюрен шестоъгълник. Подобно на милион малки фарове, всеки кристал пречупва светлината през всеки друг. Светлината се пречупва под ъгъл 22 – градуса, което е радиусът на Лунния ореол (или Слънчевия)

Ледените кристали винаги имат шестоъгълна форма, което означава, че всяка светлина, преминаваща през тях, винаги ще се пречупва под един и същ ъгъл 22 – градуса.

Когато се вижда дъга Halo, това е защото светлината се разделя на отделни цветове. Тъй като огромен брой кристали се пречупват под различни ъгли поради тяхното положение в небето, се вижда цветовете да се разделят като дъга.

Преди да се появи метеорологията, тези явления са използвани за прогнозиране на времето

*Източник: MeteoBalkans

#небе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?