АФП за ситуацията в България: Световни шампиони по избори

АФП за ситуацията в България: Световни шампиони по избори
A A+ A++ A

България се насочва към шестите си избори за три години, след като планираните промени в правителството се провалиха този месец, предава АФП.

Последните сътресения идват само девет месеца след като двете най-големи политически партии в балканската страна сформираха правителство за споделяне на властта, предназначено да сложи край на две години политическа безизходица.

Планът за ротация на позициите в кабинета беше начертан от двете партии – дясноцентристката ГЕРБ и либералната ПП-ДБ – когато сформираха проевропейско правителство през юни 2023 г.

Като част от рокадата се очакваше външният министър Мария Габриел от ГЕРБ и премиерът Николай Денков от ПП-ДБ да разменят постовете си. Но разногласията относно съдебните реформи и подялбата на постовете в новото правителство доведоха до провал на преговорите.

Очаква се следващата седмица президентът Румен Радев да обяви датата на предсрочните парламентарни избори, около датата за изборите за Европейски парламент на 9 юни.

"Ние сме световни шампиони по избори“, казва политологът Теодор Славев, цитиран от АФП.

България, членка както на Европейския съюз, така и на НАТО, има тесни исторически и културни връзки с Русия. Отношенията са обтегнати, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

"Руското влияние обаче остава силно и Москва има интерес от нестабилност", казва Славев пред АФП.

В центъра на последната криза е бившият премиер Бойко Борисов, който доминираше политическия живот в България почти десетилетие, преди да бъде отстранен след масови антикорупционни протести през 2020 г.

Въпреки че е малко вероятно неговото връщане на власт, анализаторите казват, че Борисов ще продължи да има значително политическо влияние. Той все още е лидер на ГЕРБ, която има солидна база.

Широко разпространените антикорупционни протести, които разтърсиха България преди четири години, породиха надежди за политическа промяна, но в крайна сметка "революция не се случи", казва анализаторът Добромир Живков, директор на "Маркет линкс".

Реформаторската партия "Продължаваме промяната" (ПП) – която обедини сили с "Демократична България" (ДБ) преди последните общи избори през април 2023 г., не успя да запази инерцията, която временно изстреля партията на власт през 2022 г.

"Има само бавни и болезнени промени, докато чакаме да се появят нови политически лидери", добавя Живков.

В неделя България и Румъния ще се присъединят частично към Шенгенската зона на Европа, отваряйки пътуването по въздух и море с други нации в зоната. Последната политическа криза може допълнително да забави пълното присъединяване към зоната, което ще премахне и контрола по сухопътните граници, коментира АФП, цитирана от БНР.


#избори #АФП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Акценти