София не е лидер по строителство на нови жилищни сгради

София не е лидер по строителство на нови жилищни сгради

canva

A A+ A++ A

Пловдив изпревари столицата по брой започнати нови сгради през последното тримесечие на 2023 г., сочат данните на Националния статистически институт.

За периода октомври-декември е започнато строителството на 264 жилищни сгради в областта с общо 837 апартамента в тях. Разгънатата им застроена площ е 104 967 кв.м

За разглеждания период е започнало изграждането и на 91 броя други сгради, чиято разгъната застроена площ (РЗП) е 108 895 кв.м. За сравнение, в София е започнало строителството на 226 жилищни сгради и 26 постройки от друг тип.

Област Пловдив е сред лидерите в страната и по издадени разрешения за строеж, които са ранен индикатор за строителни намерения. През последното тримесечие на миналата година в областта са издадени разрешения за строеж на 393 жилищни сгради с 2702 жилища в тях. По този показател тя отстъпва само на София, но значително изпреварва двата големи морски града Варна и Бургас.

Последното тримесечие на миналата година е било силно за Пловдивска област и от гледна точка на въведени в експлоатация жилищни сгради - 230 с 636 жилища в тях, най-високото ниво за областта от началото на годината. По този показател тя отстъпва с малко само на София. Средната площ на въведените в експлоатация жилища в Пловдивска област през последното тримесечие на 2023 г. е 103 кв. м.

Агенцията пo вписванията също регистрира ръст нa сделките на годишна база в Пловдив oт 1,61%, което се равнява на 4870 сключени cдeлĸи общо за периода.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници