ЕС готви нов пакет санкции срещу Русия

ЕС готви нов пакет санкции срещу Русия

УНИАН

A A+ A++ A

Европейският съюз подготвя нов пакет санкции срещу Русия по случай втората годишнина от началото на нейната война срещу Украйна, предаде Франс прес, цитирана от dariknews.bg, като се позова на дипломати в Брюксел.

Въпросните източници, пожелали анонимност, не дадоха подробности, като се ограничиха да кажат днес, че преговорите продължават.

Русия предприе пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел "много държи да отбележим втората годишнина от нападението (на Русия срещу Украйна) с пакет санкции, насочени главно срещу физически и юридически лица", каза един от дипломатите.

Балтийските републики и Полша са сред най-запалените поддръжници на идеята да бъдат наложени наказателни мерки срещу руския ядрен сектор и втечнен газ. Други държави членки на ЕС обаче не гледат на това предложение така благосклонно, отбелязва АФП.

В началото на миналия месец 27-те вече приеха 12-и пакет санкции срещу Русия, който забранява вноса на диаманти - сектор, който осигурява на страната приходи между 4 и 5 милиарда долара годишно. Освен това те обмислят, в координация с държавите от Г-7, начини за използване на замразени руски активи на стойност около 300 милиона долара, посочва АФП.


#антируски санкции #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници