Министър Стоянов: България работи с Украйна успешно на двустранна основа

Министър Стоянов: България работи с Украйна успешно на двустранна основа
A A+ A++ A

„България отстоява суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и подкрепя нейната европейска интеграция“,това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, по време на неформална среща в Стокхолм на ресорните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС).

На срещата бяха обсъдени и развитието на мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна и помощ за страната, в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Стоянов подчерта ролята на Европейската агенция по отбрана за иницииране на конкретни проекти за съвместни обществени поръчки. „Агенцията има опит и капацитет да изпълни успешно тази задача.

Смятаме, че проектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме“, допълни министърът на отбраната.

Стоянов посочи още, че България работи успешно с Украйна на двустранна основа и всяко тяхно искане се оценява внимателно, с съответствие с нашите възможности.

По-рано тази година е транспортирана военна техника в Украйна, допълни Стоянов.

България участва в EUMAM с инструктори, които ще обучават украински военнослужещи на територията на държави-членки на ЕС за използването на предоставеното в рамките на мисията въоръжение и техника, както и с обучение на бойни санитари на българска територия.

Актуалното състояние на военните мисии и операции на Съюза и готовността на общността да отговори на съвременните рискове и заплахи за сигурността, бяха сред другите теми, обсъдени на форума.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници