Провал на първия опит за редовен кабинет (ОБЗОР)

Провал на първия опит за редовен кабинет (ОБЗОР)
Стоп кадър
A A+ A++ A

С неуспех завърши първият опит за съставяне на правителство в 48-ия парламент! Депутатите отхвърлиха кандидатурата за премиер на професор Николай Габровски с абсолютно мнозинство.
„За” предложението на ГЕРБ-СДС гласуваха 113 души, а „против” него - 125. Така топката отново е в полето на президента, който трябва да връчи втори мандат.

Напрежението в залата днес скочи при сблъсък между Кирил Петков и уволнения от него шеф на „Булгаргаз” Николай Павлов, който пък беше кандидат за министър, предаде НОВА.

Всичко това се разигра пред очите десетки деца, дошли да видят как работи Народното събрание.

Мандатоносителят ГЕРБ-СДС защити номинацията си за министър председател - Николай Габровски.

„Тя е достойна да бъде избрана”, заяви Десислава Атанасова.

На ръба между доверието и недоверието Габровски се обърна към депутатите.

„България не само е на кръстопът, а е пред пропаст. Зависи от вас накъде ще поемем. Най-голям късмет имаме през днешния ден, тук и в този момент, и в случай че го пропуснем, ще останем в ръцете на случайността и подмолните сделки, оставаме в ръцете на отдадената на предизборна изразителност 2023 година - избори след избори, след избори”, заяви професор Габровски.

И последва тричасов дебат, който се открои с остро противопоставяне.

„Експертното правителство е параван, зад който се крият хора на Тройната коалиция, на банка кадри с чекмеджета. Завръщането на ПП тепърва предстои”, заяви Андрей Гюров.

„Ще приема последното като заплаха към цялото българско общество и хората, които са с акъла си”, заяви Тома Биков.

ДПС заговориха за компромиси, докато от ДБ и БВ се обърнаха директно към Габровски.

„Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски. Днешното решение е съдбоносно”, заяви Мустафа Карадайъ.

„Вашата кандидатура не върви с ясна диагноза какво е заболяването в дълбочина и не можем да видим нещо, което да бъде подкрепено”, каза Христо Иванов.

„Ще подкрепим персонално Габровски. „Български възход” няма да подкрепи състава на кабинет”, обяви Стефан Янев.

Напрежението се покачи. Неочаквано на един от кандидат-министрите му се наложи да говори от трибуната. В челен сблъсък се изправиха Кирил Петков и Николай Павлов.

„Има министри като Николай Павлов, който е ощетил с над 1 млн. лв. на ден държавата”, каза Кирил Петков.

„Ръководството на „Булгаргаз” и аз трябваше да бъдем отстранени, за да влязат посредниците. Сега те и техните политически покровители треперят, защото ще бъдат разобличени и ще им бъде потърсена сметка”, каза Николай Павлов.

Чу се и независимият глас в парламента.

„В стаята има слон, вносителят на кабинета не желае да говори за него”, каза Явор Божанков.

За други първият мандат вече беше история.

„Да продължим борбата с модела на управление, наречен от нас отдавна паралелна държава, да преведем България през кризата. За това нещо има две възможности – ние ги виждаме във втория или третия мандат”, каза Корнелия Нинова.

„Изходът за България са нови избори”, каза Костадин Костадинов.

Преди решаващия момент дойде време за изводи.

„Имам чувството, че сме в предизборна кампания, защото започнаха да валят лозунги”, каза Габровски.

И се пристъпи към гласуване. От регистрираните 238 депутати в зала, 113 подкрепиха номинацията, а 125 гласуваха „против”.

Така първият опит - на ГЕРБ-СДС да съставят правителство се оказа неуспешен.

Решението на Народното събрание разочарова мандатоносителите, които коментираха лаконично.

„Разочаровани сме поради това, че политическата криза продължава. Иначе ние предложихме най-доброто, което можем да предложим”, каза Тома Биков.

ДПС видяха грешка.

„Грешка е начинът, по който парламентът и отделните политически партии стоят в изкопаните окопи, а трябва да се премине към диалог”, каза Йордан Цонев.

А БСП завиха категорично.

„Принципите в политиката победиха”, заяви Нинова.

Сега на ход е втората политическа сила с втория мандат.

„Само с ДБ разговаряме. Ние с ДБ ще предложим кабинет на малцинството, ако има гаранции, че той може да си свърши работата. Оттам нататък всяка от силите ще прецени дали иска, или не иска да подкрепи”, заяви Асен Василев.

„Ясно е, че няма как да е устойчив и дългосрочен. Но може да го закрепи ясният отговор на въпроса - кой носи отговорност и какво си подставя като цели”, заяви Христо Иванов.

БСП са готови на разговори, ако бъдат поканени.

„Нека да изчакаме и те да решат какво ще правят, защото първата заявка беше, че няма да предлагат кабинет, после, че ще е кабинет на малцинството, трета не знаем какво. Така че нека решат, ако ни поканят, ще се отзовем”, каза Нинова.

И докато още няма яснота за втори мандат вече се обмислят вариант за третия.

„Сериозният разговор за 3 мандат ще зависи от втори”, каза Христо Иванов.

„Разговорите и за втория, и за третия мандат трябва да са с търсене на политическо решение, с коалиционно споразумение или друг тип конструкция, която ясно ще дава представа кой носи политическа отговорност и кой носи”, каза Янев.

„Възраждане” дадоха предложение и за втори, и за трети.

„Да върнат по-бързо втория мандат. Няма да подкрепим трети, освен ако не е на „Възраждане”, каза Костадин Костадинов.

Заявките за бъдещето на този кабинет започнаха още преди да бъде дадено начало на заседанието. А след гласуването дойде време и за равносметката на проф. Николай Габровски и посочените от него кандидати за министри.

„Аз очаквам кабинетът да бъде подкрепен, защото каузите, зад които заставаме, са общонационални и са в интерес на абсолютно всички”, каза Габровски.

И номинираните за министри също имаха надежда.

С надежда, че скоро може да има заместник, в парламента отиде и служебният премиер Гълъб Донев.

„По-добре е едно редовно правителство, защото всяко едно редовно правителство може да определя по-дългосрочни политики, да приема закони, които да уреждат обществените отношения в държавата”, каза Гълъб Донев.

Но няколко часа по-късно надеждите бяха попарени и кабинетът „Габровски” не успя да спечели вота на залата.

„На ринга излязоха доброто и злото. Хората заложиха на злото, злото победи и хората спечелиха. За съжаление, днес се случи точно това. Имахме уникален шанс да продължим по друг начин в българската политика. Това беше гражданска инициатива, която всички ние проявихме”, каза Габровски.

Но изборът му да приеме поканата за премиер бил правилен.

„Доволен съм от това, което се случи. За миг не съжалявам, че положих тези усилия и че се срещах с хората, които ми се довериха. Благодаря им искрено, че го направиха”, каза Габровски.

Така оптимизмът, с който прекрачи няколко часа по-рано прага на парламента, отстъпи на друго чувство.

„По-малко оптимист съм за това, което предстои на България. Ако се развие песимистичният сценарий, ще прекараме една година от избори в избори. Не всички чудеса се случва по Коледа”, каза Габровски.

Вариант да е кандидат за премиер с третия мандат не бил вариант. А разочаровани от парламента си тръгнаха и предложените за министри.

„Като посланик в чужбина искам да ви кажа, че изглеждаме ужасно отвън. Някъде прочетох и видях, че най-големият ми проблем е бил, че съм била в Тройната коалиция. Лично проф. Габровски ме покани, ако не беше той, нямаше да приема. Аз не за всеки залагам името си”, каза Меглена Плугчиева.

След вота в парламента професор Габровски избра вече сигурния избор за него.




#НС #нов кабинет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници