Президентът изрази съжаление за нелепия инцидент, довел до смърт на мигрант

Президентът изрази съжаление за нелепия инцидент, довел до смърт на мигрант
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на България Росен Плевнелиев изрази дълбокото си съжаление за нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант.

"Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени", заявява Плевнелиев, в позиция, разпространена от прессекретариата му.

Държавният глава посочва, че е убеден във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг.

"Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите", посочва Плевнелиев.

Президентът подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация, допълва държавният глава.

Плевнелиев апелира на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие и призовава търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички.

#президент #смърт #мигрант #Росен Плевнвлиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите