ДПС ще подкрепи промените в Конституцията с 36 гласа

ДПС ще подкрепи промените в Конституцията с 36 гласа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В тези няколко параграфа за промяна на Конституцията ние реализираме сериозна реформа в съдебната власт и ние ще я подкрепим на първо четене с 36 гласа, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан при дебатите в Народното събрание.

За нас съдебната власт трябва да бъде независима, но и прозрачна и отчетна - не толкова сред нас, колкото пред цялото общество, заяви Лютви Местан.

Според него поправките в основния закон не са имитация на реформи.

В тези няколко параграфа за промяна ние реализираме сериозна реформа в съдебната власт. Не бива да го оценяваме като имитация или подмяна на реформа, каза лидерът на ДПС.

По думите му промяната е съществена - "разделението на ВСС, за да може гилдиите да поемат отговорност и да кадруват. Това е грамадна промяна".

"Втората - това е начинът, по който ще се избират представителите на съдебната власт във ВСС, чрез пряк избор и един магистрат равен на един глас. Но проблемът на проблемите е съотношението политическа-магистратска квота в двете гилдии", отбеляза той.

"Нека да си припомним, че в сегашният ВСС съотношението е 11 членове на парламента (политическа квота), спрямо цели 14 на магистратите. Тоест имаме превес на магистратската квота, защото това повелява съдебната власт да бъде независима. Тя няма как да е независима, ако зависи от политическа квота”, коментира Местан.

По отношение гилдията на магистратите, Лютви Местан уточни, че запазват принципа на съотношението 8 магистрати към 5 от парламента. „Въпросът е спазва ли се този принцип за гилдията на прокурорите и следователите. Там съотношението е 6 към 6. Защо подписахте този проект е въпрос, на който дължим отговор”, посочи Местан и допълни, че по време на консултациите още тогава са изразили дълбоката си убеденост, че превеса на магистратите трябва да се гарантира и в двете гилдии.

 

#Конституцията #Лютви Местан #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници