Джордж Фрийдман: САЩ строи ''санитарен кордон'' около Русия

Джордж Фрийдман: САЩ строи ''санитарен кордон'' около Русия
A A+ A++ A

Джордж Фридман e американски политолог, основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания ''Стратфор''. Фридман е роден в Унгария в еврейско семейство, което преживява Холокоста. През 1949 г. семейството на Фридман се мести в Австрия, а няколко години по-късно - в САЩ. Там Джордж Фридман се сдобива със степен по политология от Градския колеж на Ню Йорк, след което завършва публична администрация в университета Корнел. От 1974 г. преподава политически науки в частен колеж в Пенсилвания.

''Нито една страна не може да остане във вечен мир. Дори и САЩ, знаете че страната непрекъснато е въвлечена във войни.

Струва ми се, че за в бъдеще, Европа няма да се върне към големите войни, но ще се завърне към естествените човешки процеси - ще има война, ще има мир и ще живеят живота си. Разбира се, убитите няма да са 100 милиона, но идеята за ''Европейската изключителност'', струва ми се, ще предизвика конфликти. Вече имаше такъв конфликт в Югославия, както и в Украйна.

Що се отнася до отношенията на САЩ и Европа, просто няма такива. Имаме взаимоотношения с Румъния, с Франция, но няма ''Европа'' като обединение, с което може да имаме взаимоотношения.

Ислямският екстремизъм

Това е проблем за САЩ, но не е от жизненоважно значение. Трябва да се справим с това, но пропорционално. Ние имаме други външнополитически интереси. Главният ни интрес, заради който участвахме и в Студената война, в Първата и Втората световни войни, бяха взаимоотношенията между Германия и Русия. Защото обединени те са единствената сила, която би могла да ни заплаши. Главната ни задача беше да сме сигурни, че това няма да се случи. 

Украйна

Ако сте от Украйна, тогава ще търсите единствения съюзник, който може да ви помогне и това е САЩ. Миналата седмица, преди 10 дни, генерал Ходжис ( главнокомандващ американските сухопътни войски в Европа) беше на посещение в Украйна. Той съобщи, че американски военни съветници ще пристигнат официално в Украйна.

Той всъщност награди с медали украински военни, което е забранено според военния протокол на САЩ - да се дават медали на чуждестранни бойци. Той обаче го направи, сякаш за да покаже, че това е неговата армия. След това той си тръгна и беше обявено, че ще бъде доставяно военно оборудване в Прибалтийските държави, Румъния, България и Полша. Това е много интересно.

САЩ обяви, че ще доставя оръжие в Украйна, след това опровергаха информацията, но все пак ще го направят, разбира се. Във всичко това САЩ действа извън контекста на НАТО. Защото в НАТО трябва да е постигнато споразумение от 100% от страните-членки, ако някоя страна не е съгласна, нищо не може да се прави.

В същността си, САЩ се подготвя да построи ''санитарен коридор'' около Русия, и Русия е нясно с това. Нещо повече, Русия вярва, че намерението на САЩ е напълно да разгроми Руската федерация. Аз смятам, че както се изразява Питър Лори: ''Не искаме да ви убиваме, просто искаме да ви нараним мъничко.'' При всички положения сега сме обратно в старата игра.

Ако сега отидете и попитате един унгарец, поляк или румънец, те ще ви кажат, че живеят в един напълно различен свят от немците, а немците живеят в тотално различно измерение от испанците. Европа съществува в разногласие.

Но ако бях украинец, мога да ви кажа точно какво бих направил - бих привлякъл американците на всяка цена.

 Надмощие

САЩ контролира всички океани в света. Друга велика сила не го е правила досега. Поради това, ние може да се намесваме там, а те не могат да се намесят у нас. Това е много добре за нас. Запазването на контрола над океаните и над космоса е в основата на нашето надмощие.

Най-добрият начин да победиш флота на противника е да не му позволиш да го построи. Начина, по който Британската империя е успяла да предотврати създаването на друг велик флот в Европа, е била да насъсква европейците един срещу друг.

Аз бих препоръчал да се следва политиката, която е практикувал Роналд Рейгън спрямо Иран и Ирак. Той е спонсорирал и двете страни, така че да воюват помежду си и да не се бият с нас. Беше цинично, определено беше аморално, но работеше.

Всъщност въпросът опира до това, че САЩ не може да окупира Евразия. Не сме достатъчно. Можем да победим армия, но не може да  окупираме Ирак. Идеята, че армия с численост от 130 000 души може да окупира 25-милионна държава е смешна. 

Нямаме възможността да се намесваме военно навсякъде, но можем първо да поддържаме различни враждуващи сили, за да може да се концентрират една върху друга. Можем да ги поддържаме политически, икономически, да им изпращаме военно подкрепление, както и съветници.

И само в есктремни случаи да прилагаме подход като този в Япония, Ирак, Афганистан и Виетнам - да прилагаме военна сила чрез превантивни удари. Тактиката на превантивните удари не е напълно да разгроми противника, а да го изкара от равновесие. Това правим във всяка една от последните войни, в Афганистан разбалансирахме ''Ал Кайда''.

Проблемът, който имаме обаче, тъй като сме още млади и глупави, е че след като сме ги извадили от равновесие, вместо да си кажем: ''свършихме си работата, хайде да си ходим вкъщи'', ние си казахме: ''е, това беше лесно, хайде сега да построим една демокрация тук''.

 Това са моменти, в които се виждат начални стадии на дименция. Идеята е, че САЩ не може да се намесва навсякъде в Евразия. Това трябва да се прави рядко и стратегически правилно. Това трябва да е крайна мярка, а не първата възможна изява.

 Имайки предвид броя на войската, трябва да се съобразяваме с това и да ограничаваме военните си намеси, а не да развиваме склонност към психично болни фантазии. Надявам се да сме си научили урока този път, защото на децата им отнема известно време да си научат уроците.

Дори да бяхме империя нямаше да можем да си го позволим. И Великобритания не е окупирала Индия, контролирала е отделни провинции и ги е насъсквала едни срещу други. Римската империя също не е изпращала огромни армии по света, а просто е поставяла на власт проримски владетели.

Всъщност това което се случва показва, че САЩ действително е империя. Но ние сме в самото начало на пътя.

Русия и Украйна

 Въпросът пред руснаците в момента е дали Украйна ще остане буферна зона между Русия и Запада, като неутрална държава, или Западът ще навлезе толкова навътре в Украйна, че ще го делят само 500 км от Москва.

За Русия статута на Украйна може да се превърне в жизненоважна заплаха. За САЩ, ако Русия продължава да се вкопчва в Украйна, ние трябва да ги спрем. Именно за това ген. Бен Ходжис предложи да се изпратят военни подкрепления в България, Румъния, Полша и Прибалтика.

С тези действия САЩ реално подготвя коридор - идея разработена още от Пилсудски, която да разделя Черно море и Прибалтийско море. Това е решението за САЩ. 

Единствената въпросителна е какво ще направят немците в тази ситуация. Германия е в една много особена ситуация. Бившият канцлер Герхард Шрьодер е в надзорния съвет на ''Газпром''. Те трябва да изнасят стоките си и Русия трябва да ги купува. От друга страна рискуват да загубят зоната на свободна търговия. САЩ пък се страхува от свързването на немските капитали и технологии с руските природни богатства и човешки капитал. Това е комбинация, която САЩ от 100 години се опитва да предотврати.

Германия е в изключително деликатна позиция, защото има невероятна икономическа мощ, а в същото време е слаба геополитически. От 1871г. това е основният въпрос в Европа. Когато открием отговора на това, ще разберем как ще изглежда световната политика след 30-50 години.''

#САЩ #Европа #Русия #България #Унгария #Полша #Румъния #коридор #Черно море #Балтийско море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници