Към израсналото на свобода поколение - с надежда

Към израсналото на свобода поколение - с надежда
A A+ A++ A

В тези времена повече от всякога се нуждаем от политически проекти, в които има свобода на духа и които са фокусирани върху хората. Една либерална политика, ориентирана най-вече към хората, която да повярва в гражданите на България, че са способни на велики дела - с тези думи очертава мисията на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ у нас председателят на управителния й съвет д-р Волфганг Герхардт.

Съществуващият либерален потенциал в България и израсналото на свобода поколение могат да ни дават само надежда, пише германският политик в предговор към юбилейно издание, с което фондацията отбелязва 25-годишнината от дейността си в България.

Но свободата изисква във всеки един момент човек да бъде готов да я отстоява, да се бори за нея, защото тя не е даденост и нещо задължително, припомня д-р Герхардт.

Ние се идентифицираме и апелираме за толерантност и хуманност, борба с корупцията и прозрачност, свобода на словото и образование, сочи Даниел Кадик, директор на фондацията за Югоизточна Европа (България, Румъния, Македония и Молдова). Той вижда като цел на своята дейност не само развитието на пазарна икономика, но и на структури, без които демокрацията е немислима.

Изданието проследява в 26 статии, подготвени от политика Аспарух Панов, всички ключови събития и процеси от българския преход - от нежната революция през 1990 до второто правителство на ГЕРБ, като  не се пропускат началото на реформите, обратния завой  преди "Виденовата зима", хиперинфлацията, пътя към Брюксел, царят-премиер, завръщането в Европа...

На четвъртвековната дейност на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ в България е посветена конференцията "25 години в подкрепа на свободата в България" на 17 септември. Сред участниците във форума са проф. д-р Карл-Хайнц Паке, заместник-председател на борда на директорите на фондацията и бивш финансов министър на СаксонияАнхалт, Жули Миновс, президент на Либералния интернационал, Ханс ван Бален, евродепутат и заместник-председател на партия АЛДЕ, Весна Пусич, министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия. 

От българска страна в дискусията ще участват  вицепремиерът Меглена Кунева, лидерът на ДПС Лютви Местан, съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев, програмният директор в Центъра за либерални стратегии Деян Кюранов, изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова,  бившият вицепремиер, сега управляващ партньор в Експат Капитал Николай Василев.

#Фондация за свободата „Фридрих Науман“ #Аспарух Панов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници