Деветосептемврийска манифестация срещу унищожителите на Пирин

Деветосептемврийска манифестация срещу унищожителите на Пирин
Снимка: Фейсбук
A A+ A++ A

Група във Фейсбук организира протест срещу апетити в защитените зони на Пирин планина в 6.30 часа пред сградата на Министерски съвет. Протестът е под надслов "Деветосептемврийска манифестация срещу унищожителите на Пирин".

„Тоталитарната власт в България не е свършила. Въпреки гражданските протести, настояващи за законност, все още виждаме как български министерства работят за олигархични интереси.

Две български министерства (на туризма и на спорта) са молили тайно ЮНЕСКО да допусне строителство на още писти и лифтове в Национален парк Пирин. Това трябва да стане чрез новия План за управление на Пирин, които е в процес на одобрение от МОСВ.

Въпреки че ЮНЕСКО категорично са отхвърлели искането, проектът за План за управление е факт и неговите автори явно работят за застрояването на планината”, казват организаторите.

Еколозите подозират, че целта е да се строят нови ски писти в планината. От министерството потвърждават за срещата, но уточняват, че на нея са обсъждани само идеи, без да са взимани решения.

Още през 2010 г. ЮНЕСКО изключи ски зоните над Банско и Добринище от обекта на световното наследство, като намери там природата за безвъзвратно унищожена и урбанизирана. И заяви, че други компромиси няма да се правят.

„На 09.09.2015 нека поздравим тези министри-ударници, които не само крият проблемите с концесионния договор на ски-зона Банско, но и нагло лобират за техния патрон. Под лозунга „Тази година лайноморие, догодина – лайногорие“ нека покажем, че вместо поданици, сме граждани!”, казват още организаторите.

#Пирин #протест #ЮНЕСКО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници