Дянков вдига пенсиите по закон, не предизборно

Дянков вдига пенсиите по закон, не предизборно
През последните години в политиката съм научил, че всеки ден е предизборен ден, каза още Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на финансите Симеон Дянков увери, че от 1 юли минималните пенсии ще се увеличат от 136 лв. на 146 лв., защото това предвижда законът.

„За следващата година има две възможности и едната възможност също е по закон – от средата на 2013 г. всички пенсии да се вдигнат с индекс, който в миналото беше известен като „швейцарското правило“, обясни вицепремиерът пред БНТ.

Той е категоричен, че през 2013 г. пенсиите ще се вдигнат, въпреки че „швейцарското правило“ не е работило през последните 2-3 години.

Според т. нар. „швейцарско правило“ пенсиите се увеличават автоматично поравно с половината процент инфлация и половината от процентния ръст на икономиката.

Правителството на ГЕРБ го отмени при приемането на Бюджет 2010 заради икономическата криза.

„Освен това за 2013 година обсъждаме и в правителството, и в парламента възможност за допълнително увеличаване извън индексирането на пенсиите“, съобщи финансовият министър Симеон Дянков.

Процентното увеличение на пенсиите обаче зависи от параметрите на Бюджет 2013.

„Ако ръстът на икономиката за тази година е по-голям от това, което сме заложили, което е около 1%“, обясни Симеон Дянков.

Той отхвърли обвиненията, че се опитва да „купи“ пенсионерите предизборно с аргумента, че увеличението на пенсиите не е обещание, а задължение по закон.

„През последните години в политиката съм научил, че всеки ден е предизборен ден“, каза още Симеон Дянков.

#Бюджет 2013 #швейцарско правило #пенсионери #пенсии #финансов министър #Министър на финансите #минимална пенсия #Симеон Дянков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници